Agris.cz - agrární portál

Prodej lihovin se letos propadne až o 40 pct, odhaduje unie

14. 10. 2020 | ČTK

Prodej lihovin v ČR se letos meziročně propadne o 35 až 40 procent, výrobci tak přijdou o zhruba dvě miliardy korun na tržbách. ČTK to dnes sdělili zástupci Unie výrobců a dovozců lihovin ČR (UVDL). Unie rozumí vydání vládních vyjádření, upozornila však, že největší dopad ohledně výrobků má zavření restaurací právě na lihoviny, kterých se v hotelech, barech, hospodách a restauracích prodá zhruba polovina, zatímco u piva jde o 30 procent. Kromě samotných vládních opatření stojí za poklesem ale také výpadek turistů a zahraničních dělníků a lednové zvýšení spotřební daně.

"UVDL vyzývá stát ke krokům pro záchranu odvětví, které má v ČR tradici a mimo jiné přináší do státní podklady osm miliard ročně ve formě spotřební daně a zaměstnává přímo 2500 lidí a nepřímo dalších 20.000 lidí v napojených dodavatelských organizacích," uvedla unie.

Prodej veškerého alkoholu se podle odhadu unie propadne letos proti loňsku minimálně o 30 procent, což bude znamenat snížení výběru spotřební daně o zhruba čtyři miliardy Kč. "Vládní opatření jsou v této krizové situaci pochopitelná, nicméně je zapotřebí myslet i na budoucnost a zpětné oživení pozastavených sektorů ekonomiky. V jiných evropských státech, například v Německu či Rakousku, přistoupili na dočasné významné snížení daně z přidané hodnoty na všechen sortiment prodávaný v sektoru HORECA, či jiné úlevy v oblastech daňových nebo plateb sociálního pojištění," dodal výkonný ředitel unie Vladimír Darebník.

U lihovin se kvůli koronaviru z HORECA (hotely, restaurace, catering či kavárna) do maloobchodního segmentu přesunulo deset až 15 procent prodejů. U jiných kategorií alkoholických nápojů je podíl prodeje v síti maloobchodních prodejen vyšší a tím jejich ztráty způsobené uzavřením barů a restaurací menší, uvádí unie.

Čtvrtinu z celkové spotřeby alkoholických nápojů v ČR vypijí turisté a zahraniční dělníci, kteří v ČR pracují. "Dle jasných statistických údajů se spotřeba alkoholu v prvním pololetí letošního roku snížila o 25 procent, a to právě absencí turistů, ale i zahraničních dělníků pracujících v ČR. Těch zde v roce 2019 pracovalo okolo 700.000, zatímco turistů zavítalo vloni do naší vlasti okolo 11 milionů a strávili u nás v průměru 2,5 dne," uzavřel Darebník.

Restaurace, bary a kluby budou muset být od středy do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu, úplně uzavřeny. Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády uvedl, že restaurace budou moci vydávat jídlo s sebou. Teprve od pátku přitom musejí restaurace zavírat ve 20:00.


Zdroj: ČTK, 14. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 06:13