Agris.cz - agrární portál

(Ne)inovační linka na toasty aneb střet zájmů premiéra Babiše není jediné, co EU zvedá ze židle

14. 10. 2020 | pekarske-technologie.cz

Jakoby nestačilo, že Evropská unie zpochybnila nárok na dotace u projektů firmy Agrofert kvůli střetu zájmů, objevily se v daných projektech i chyby a nesrovnalosti, které jsou navíc podpořeny výpovědí bývalého provozního ředitele firmy Penam, Michala Mikscheho. Ten tvrdí, že linka na toastový chleba, na kterou firma získala 100 milionů korun, není ani zdaleka tak inovační, jak se tvrdilo, a tím nebyly splněny podmínky pro získání dotace. Policie se již několik měsíců zabývá procházením závěrů auditu EU k dotacím pro holding Agrofert.

Inovační linka je pouhou kopií

Dotace měly zajistit, aby nová linka na toastový chléb vyráběla zdravější pečivo bez konzervantů.

Michal Miksche, který se stal klíčovým svědkem v kauze Penam, však prohlásil, že na „inovační“ lince není vůbec nic inovačního, jelikož všechny požadované parametry již splňovala linka v sesterském závodě v Liekenu, kde tímto způsobem vyrábí toasty již roky. Pikantní je ovšem prohlášení, že Penam v dotaci zkopíroval údaje z německé linky i s chybami.

Co na to Evropská unie?

Evropští kontroloři nejprve vyšetřovali střet zájmů premiéra Andreje Babiše. Při vyšetřování nicméně odhalili další nesrovnalosti u dotačních projektů firmy Agrofert. Jednou z nesrovnalostí je právě zjištění, že Penam nepoužil technologii novou, nýbrž již existující a používanou. Podle konečné zprávy auditorů nebude mít Agrofert nárok na celkem 285 milionů korun, které měl díky dotacím obdržet.

Kdo tedy za chyby zaplatí?

Co se týče 100 milionů na (ne)inovativní linku, tak ty byly zatím vyplaceny ministerstvem průmyslu a obchodu, tudíž z českého rozpočtu. Ministerstvo, které tyto prostředky uvolnilo, žádá nyní po kontrolorech EU podklady, na základě kterých kauzu posuzovali a namítá, že audit obsahuje pouze konstatování, nikoliv konkrétní důkazy. Někteří ministři v čele s premiérem Andrejem Babišem s výsledky auditu taktéž nesouhlasí a navrhují bránit se u Evropského soudního dvora. Definitivní verdikt měl zaznít tento podzim. Výsledky bychom tedy měli znát brzy. Pokud však bude EU trvat na svém a prostředky již byly vyplaceny českým ministerstvem, zůstává stále záhadou, kdo tedy vlastně za „inovaci“ zaplatí. 

Autor: redakce


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 14. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 02:05