Agris.cz - agrární portál

Klatovští rybáři zahájili podzimní výlovy, potrvají dva měsíce

8. 10. 2020 | ČTK

Klatovští rybáři zahájili podzimní výlovy rybníků v Plzeňském kraji. Ryb je dost, jejich kvalita je dobrá. Rybáři teď budou lovit každý den až do 26. listopadu. Čtyři firemní střediska by měla přibližně ve 150 rybnících odlovit zhruba 600 tun ryb, z toho asi 500 tun kaprů, řekl ČTK ředitel Klatovského rybářství Václav Voráček. Výlovy jsou plánované ve stejném objemu jako v minulých letech, rybáři si ale zatím netroufají odhadnout, jak bude vzhledem k epidemiologickým opatřením vypadat český trh i export v závěru roku.

"Máme samozřejmě plán výlovů. Ale ke konci plánu jsme si dávali rybníky, které podle toho, jak to všechno bude vypadat, třeba lovit nebudeme," řekl Voráček. Klatovské rybářství bude mít na vánoční trh veškeré hmotnostní spektrum ryb v dostatečném množství. S rezervou tak uspokojí český trh, který je pro firmu prioritou. Rybáři chtějí zahájit předvánoční prodeje 18. prosince. Ceny ryb na vánoční trh, které firma vždy stanoví až po výlovech velkých rybníků, zatím Voráček nedokázal odhadnout. Určitě by ale neměly být vyšší než loni.

Díky vyšším srážkám, zejména v červnu, budou ryby větší než v minulých dvou suchých letech. "Ale v cípu Domažlicka k Tachovu a na Tachovsku to ještě nebylo ono, ale mohlo to být horší," řekl Voráček. Vyšší hladiny vodních ploch by měly zvýšit produkci dravců, jako jsou štiky, candáti, okouni a sumci. Uvidíme, až do rybníků sáhneme, uvedl. Stavy predátorů, tedy kormoránů a bobrů, jsou stejné jako v minulých letech.

Podle kontrolních odlovů nezaznamenali rybáři problémy se zdravotním stavem ryb. "Zatím je vše v pořádku i z hlediska zooveterinárního dohledu. Kvalita ryb by měla být dobrá, ale co bude dál s prodeji, nejsem kvůli současné situaci v celé společnosti vůbec schopný říct," uvedl Voráček.

"Největším letos loveným rybníkem bude Kovčín, který je se 103 hektary největší v kraji. Bude se lovit 25. a 26. listopadu," řekl výrobní ředitel Petr Votýpka. Rybáři zatím podle něj loví menší jedno- až desetihektarové rybníky na Horažďovicku, Domažlicku a Tachovsku. Výlovy větších zahájí v listopadu, aby nemuseli držet velké objemy ryb na sádkách, tedy aby si je hned nezaplnili, zároveň tak šetří vodou.

Klatovské rybářství hospodaří na 390 rybnících s plochou 2000 hektarů. Ročně produkuje téměř 1100 tun ryb, z toho až 800 tun kaprů a 200 tun lososovitých ryb. Přes 30 procent produkce tvoří export, letos bude nižší kvůli opatřením na hranicích a nižší poptávce restaurací. Třetinu zpracuje firma ve svém provozu v Tajanově.

Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 8. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:31