Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR chtějí o budoucnosti lužních lesů u Dyje debatu

8. 10. 2020 | ČTK

Lesy ČR chtějí s veřejností - odborníky i laiky debatovat o budoucnosti lužních lesů u Dyje, kde hospodaří. Podle státního podniku je třeba si vyjasnit, co je nutné a možné. Připraví proto webové stránky s možností debatního fóra. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí státního podniku Eva Jouklová. Lokalitě nad soutokem Moravy a Dyje se přezdívá Moravská Amazonie, podle některých odborných společností ji stát spravuje především jako zdroj dřeva.

Lesy ČR otevírají k tématu program Soutok všem. "O Soutoku je třeba mluvit - veřejně, otevřeně a společně. Vyjasnit si se všemi relevantními subjekty, lesními hospodáři, ekology i občany, co je nutné a možné," uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Podle něj je zásadní i debata s místními iniciativními spolky a lidmi.

"Domnívám se totiž, že krásy této unikátní říční krajiny jsou tady pro všechny. Nejen pro úzce zaměřené zájmové skupiny s vlastními vyhraněnými zájmy, ale opravdu pro všechny. Proto otevíráme diskusi," uvedl ředitel.

Některé odborné společnosti chtějí lužní lesy podél dolních toků řek Moravy a Dyje důsledněji chránit, osm jich už dříve ohledně toho podepsalo společné prohlášení. "Situace v Moravské Amazonii je skutečně tristní. Státní podnik Lesy ČR tu na státní půdě dlouhodobě a systematicky likviduje přírodní hodnoty, které zákony stejného státu výslovně chrání," uvedl tehdy předseda České společnosti entomologické David Král.

Lesy ČR kritiku odmítají. Dnešní lužní lesy na soutoku jsou podle nich výsledkem více než třistaletého lesnického hospodaření. "V něm pokračujeme, s respektem k přírodě a v souladu se zákony. Zároveň chápeme potřebu lidí našemu hospodaření rozumět. Proto o něm mluvíme, chceme diskutovat, vysvětlovat i naslouchat," uvedl Vojáček.

Odborné společnosti v minulosti poukázaly i na to, že již 30 let se nedaří přírodu na soutoku institucionálně chránit, na čemž mají podle nich velký podíl právě Lesy ČR, které návrhy odmítají. Zatím zde nevznikla ani chráněná krajinná oblast, ani systém maloplošných chráněných území. Chráněny jsou pouze dvě procenta území. Například v Praze jsou chráněna přes čtyři procenta území.

Moravská Amazonie je největším zachovalým lužním komplexem v České republice. Mimo jiné se vyznačuje i mohutnými starými duby, kterých ale podle vědců rychle ubývá. Podle vědců mezi lety 1990 až 2009 zmizela z této lokality více než polovina starých porostů.


Zdroj: ČTK, 8. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 21:26