Na podporu obnovy lesů po kůrovcové kalamitě a péči o ně v roce 2021 bude potřeba 10 miliard

S ohledem na drtivé dopady probíhající kůrovcové kalamity mimořádného rozsahu na lesy a jejich majitele požádalo Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů předsedu vlády a ministryni financí, aby při tvorbě rozpočtu na rok 2021 přihlédlo k současné situaci a na podporu lesního hospodářství v resortu MZe vyčlenilo 10 miliard korun.

O pomoci vlastníkům lesů ze strany státu při obnově lesů po historicky největší kůrovcové kalamitě v ČR vyjednával SVOL od roku 2018. Jsem proto velmi rád, že Ministerstvo zemědělství spustilo v roce 2019 nový finanční příspěvek na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity pro vlastníky nestátních lesů a v prvním kole (týkalo se kompenzací za IV. kvartál 2017 a rok 2018) ve spolupráci s Ministerstvem financí dokázalo pokrýt všechny došlé žádosti ve výši 2,8 miliard korun“, uvádí předseda SVOL František Kučera.

Pro druhé kolo kompenzací byl rozpočet Ministerstva zemědělství na rok 2019 posílen o 7 mld. Kč (pro nestátní lesy 4 mld., pro státní lesy 3 mld.). Ukázalo se však, že tyto prostředky nestačí a plánovaná podpora bude muset být poměrně razantně snížena. Prostředky pokryjí požadavky nestátních žadatelů pouze ze 75 %. „Kalamitu obřích rozměrů, se kterou se nyní potýkáme, nelze zastavit během jednoho či dvou let. Nárůst nahodilých těžeb v ČR za rok 2019 oproti roku 2018 o 34 % se samozřejmě projevil i v nárůstu počtu žádostí a objemu kompenzací za loňský rok. Ukázalo se, že náš odhad ve výši zhruba 5,2 miliardy korun pro nestátní lesy byl správný. Nestátní vlastníci požádali o 5,3 mld. Kč,“ konstatuje František Kučera.

Pro veřejnost je pozitivní zprávou, že v roce 2019 došlo v ČR k významnému nárůstu zalesňovacích a pěstebních prací, výměra zalesněných ploch se zvýšila o 34 %. Při zalesňování bylo použito rekordních 111,6 miliónu listnatých dřevin, společně s jedlí tak tvořily více než 66% podíl v umělé obnově. Pěstování těchto dřevin je však finančně náročné, což se projevilo i ve zvýšeném zájmu o finanční příspěvky na hospodaření v lesích, kterými Ministerstvo zemědělství, potažmo stát, motivuje vlastníky lesů ke správné péči o les a k používání ekologických a k přírodě šetrných technologií. I s ohledem na to, že o některé tituly budou moci v příštím roce žádat i státní lesy, je třeba dosavadní alokaci ve výši cca 1,2 mld. Kč odpovídajícím způsobem upravit.    

„Podle předběžných odhadů bude objem nahodilé jehličnaté těžby za rok 2020 zřejmě obdobný jako v roce 2019. A protože současně rapidně poroste i objem pěstební činnosti, považujeme za nezbytné vyčlenit v rozpočtu Ministerstva zemědělství na podporu lesního hospodářství pro příští rok alespoň 10 mld. Kč,“ uzavírá předseda SVOL.

Tisk

Další články ke kauze Kůrovcová kalamita:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info