Agris.cz - agrární portál

Úroda hroznů bude podle vinařů průměrná, vína budou aromatická

1. 10. 2020 | Potravinářská komora

Letošní sklizeň hroznů na jihu Moravy bude spíš průměrná, hlavní část vinobraní je v plném proudu. Hrozny mají kvůli dešťům v posledních dnech nižší cukernatost a více kyselin, řekli ČTK oslovení zástupci vinařských sdružení.

"Kvalita a stav hroznů je dobrý. Ale cukernatost je nižší a hrozny mají poměrně hodně kyselin," uvedla ředitelka vinařství Víno Blatel Iva Šantavá.

Pro dobrý průběh vinobraní je důležité, aby vydrželo sušší počasí. "Na sklizeň je potřeba sucho, aby hrozny nezačaly hnít. Věříme, že veškerou úrodu stihneme sklidit včas, nejlépe do konce října," uvedl ředitel Habánských sklepů Josef Svoboda.

Většina hroznů zmizí z vinohradů do konce října, kdo chce připravovat výběry z bobulí nebo výběry z cibéb, nechá hrozny na keřích pravděpodobně o něco déle.

Řada vinařství už také připravuje vína pro letošní ročník Svatomartinského vína. A to i přesto, že zatím není jisté, zda se budou moci svatomartinské slavnosti v listopadu uskutečnit. "Zatím vyčkáváme, nechceme slavnostní otvírání Svatomartinského na náměstí Svobody v Brně rušit. Ale je pravda, že jeho konání je velmi nejisté," uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Vinařský fond ochrannou známku Svatomartinské vlastní a každoročně ji vybraným vínům propůjčuje.

Někteří vinaři si ale výrobu tradičního mladého vína ještě rozmýšlejí. "Rušení akcí je pro nás velký problém a bude pokračovat s ohledem na martinské slavnosti, které se většinou odehrávají v restauracích. Zvažujeme, zda Svatomartinská vína pro letošek vůbec vyrábět," dodala Iva Šantavá z vinařství Víno Blatel.

Prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray ale doufá, že Svatomartinského bude letos dost. "Restaurace zůstanou otevřeny a myslím, že lidé rádi využijí příležitost si na svatého Martina užít mladé víno a husu. Snad se oslavy přesunou na gastronomickou úroveň a lidé na mladá vína z České republiky nezanevřou," poznamenal Nyitray.

Veronika Skálová kš


Zdroj: Potravinářská komora, 1. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:58