Agris.cz - agrární portál

Výrobci mraženého pečiva Profrost loni vzrostl zisk i tržby

29. 9. 2020 | ČTK

Akciové společnosti Profrost, která v Prostějově vyrábí hluboce zmražené pečivo pro obchodní řetězce, loni vzrostl zisk o 42 procent na 75 milionů korun. Tržby firmy se meziročně zvýšily o 58 milionů korun na 488 milionů korun. ČTK údaje získala z výroční zprávy společnosti Profrost, která patří do skupiny Agrofert. Do února 2017 vlastnil koncern tehdejší ministr financí a současný premiér Andrej Babiš (ANO), kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů.

"Na hospodářský výsledek roku 2019 mělo hlavní vliv zvýšení objemu produkce a prodeje našich výrobků," uvedla ve výroční zprávě předsedkyně představenstva Profrostu Simona Sokolová.

Většinu produkce, která zahrnuje zhruba pět desítek druhů pečiva určeného k dopečení, společnost dodává obchodním řetězcům. V Česku loni firma prodala zmražené pečivo za 423 milionů korun a do zahraničí exportovala zboží za 66 milionů korun. Hlavním exportním trhem je Slovensko. Profrost v roce 2019 zaměstnával v průměru zhruba 140 lidí.

Profrost v roce 2017 dokončil přístavbu budovy a instalaci čtvrté výrobní linky, která zvýšila výrobní kapacitu prostějovského podniku a zároveň umožnila rozšířit sortiment výrobků. Výši této investice firma nezveřejnila. Loni investovala bezmála 27 milionů korun. "Investice směřovaly do výrobního zařízení a technického zhodnocení budovy," dodala.

V podniku byly v předchozích letech postupně instalovány tři výrobní technologie, které mohou měsíčně zpracovat až 1000 tun mouky. V roce 2012 společnost v Prostějově zkolaudovala přístavbu výrobní haly a novou administrativní budovu za 63 milionů korun.

Společnost byla v Prostějově založena v roce 2006 a výrobu hluboce mraženého pečiva zahájila o rok později. Prostějovský závod Profrostu je podle vedení firmy nejmodernější továrnou svého druhu ve střední Evropě. Podstatou výroby mraženého pečiva je jeho šokové zmrazení při teplotě asi minus 33 stupňů Celsia. Trvanlivost je podle firmy mezi šesti až devíti měsíci.

beh hj


Zdroj: ČTK, 29. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 17:21