Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR zlepšují na mnoha místech v zemi ekologické podmínky, tentokrát na Rychnovsku ve východních Čechách

24. 9. 2020 | Lesy České republiky, s. p.

Lesy České republiky pokračují v programu Vracíme vodu lesu. Na Rychnovsku v Královéhradeckém kraji v létě dokončily obnovu koryta potoka Kunštát a zahájily obnovu pravostranného přítoku Bartošovického potoka. Obě stavby přijdou dohromady na 7,3 milionů korun. Zadrží vodu v krajině, aby neodtékala a zůstala v nivě. Rostlinám i živočichům se tak výrazně zlepšují ekologické podmínky a zvyšuje se biodiverzita území.

Díky opatřením v Kunštátě se kdysi uměle napřímenému toku postupně vrátí přírodní ráz. „Do koryta jsme umístili velké kameny, které usměrní proud vody. Jsou tam i příčné kamenné skluzy, upravující spád dna a pařezy se zachovanými kořeny coby rybími úkryty,“ popsal úpravy toku Tomáš Sajdl, vedoucí správy toků pro oblast povodí Labe z Lesů ČR.

Vodohospodáři upravili také svahy koryta a na hraně pozemku vytvořili podélnou zábranu, aby se koryto toku nerozšiřovalo, a přesto se mohla voda rozlít do okolí. Vzniklo také broukoviště a ještěrkoviště. V místě je i osm nově vyhloubených tůní a v okolí 260 vysazených stromů a keřů. Projekt příznivě ovlivní území o ploše přesahující 19 tisíc metrů čtverečních.

S revitalizací pravostranného přítoku Bartošovického potoka se začalo v polovině srpna. I v tomto případě jde o kdysi razantně upravený a napřímený tok opevněný betonovými žlabovkami a dřevem v souvislosti s meliorací okolních pozemků.

„Provedeme obnovu toku, vybudujeme tůně a upravíme vegetaci,“ pokračoval Sajdl, podle něhož se původní koryto zasype, a už v těchto dnech bagry budují koryto nové. „V něm vytvoříme 18 balvanitých skluzů s tůněmi a 30 bez tůní. Dále do něj vložíme šest těsnících srubových stěn a vybudujeme 39 balvanitých rybích úkrytů. Stávající drenáže propojíme a zaústíme,“ dodal. V místě vznikne devět tůní hlubokých až 1,35 metrů, které pojmou až 1 181 metrů krychlových vody. V okolí podnik vysadí 250 stromů a keřů.

I v této lokalitě se po dokončení projektu plánovaném na příští jaro výrazně zlepší ekologické podmínky a biodiverzita.


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 24. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 20:47