Agris.cz - agrární portál

Kontaminovaná voda v Bečvě se dostala již do Přerova

23. 9. 2020 | ceskenoviny.cz

Kontaminovaná voda v řece Bečvě se během dneška dostala po toku již do Přerova. Znečištění se již projevilo v místě úhynem ryb. O jakou látku jde, se zatím nepodařilo zjistit, pravděpodobný zdroj znečištění hledají inspektoři ve Valašském Meziříčí, řekla dnes ČTK mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIZP) Radka Nastoupilová. Ekologická havárie má podle odborníků obrovský rozsah a následky. V místech, kudy zasažená voda prošla, zničila život. I nadále platí varování před odběrem vody z Bečvy, rybolovem či vstupem psů do řeky.

"Kontaminace je v Přerově u tenisových kurtů, kde jsou vidět už otrávené ryby a bohužel postupuje dál," uvedla mluvčí ČIŽP. Kontaminaci sleduje i přerovská radnice. "Podle sdělení zástupců Českého rybářského svazu se začíná kontaminace projevovat úhynem ryb u loděnice, zatím ne ve velkém rozsahu. Množství uhynulých ryb v Přerově a dále po toku není možné momentálně určit. I nadále platí důrazné doporučení vodoprávního úřadu neodebírat vodu z Bečvy a nevstupovat do ní," řekla dnes ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Po zdroji znečištění se stále pátrá, na výsledky laboratorních analýz vzorků vody se stále čeká. Rozbory vzorků ryb sice prokázaly otravu, ale nepodařilo se identifikovat jakou látkou, podotkla mluvčí ČIŽP. Pozornost inspektorů je směřována do Valašského Meziříčí. "Inspektoři z ČIŽP Brno stále hledají možnou příčinu, v pondělí kontrolovali výustě u případných zdrojů znečištění ve Valašském Meziříčí. Na základě místního šetření vyloučili jako možného původce havárie společnost DEZA," doplnila Nastoupilová.

Možné zdroje znečištění hledají i odborníci z Povodí Moravy. "Dokud nebudou odebrané a zanalyzované vzorky z různých míst, budou všechny závěry pouze spekulativní," řekl dnes ČTK mluvčí povodí Petr Chmelař. Podotkl, že významnou úlohu sehrála vodní nádrž Bystřička, ze které vodohospodáři po nahlášení události navýšili odtok až na patnáctinásobek. "Během pondělka jsme pak z nádrže upouštěli zvýšený průtok 0,5 m3/s. Došlo tím ke snížení koncentrace uniklé látky v korytě toku. I přes maximální nasazení všech zapojených složek a institucí a maximální snaze zmírnit důsledky má tato havárie nedozírné důsledky pro život v řece," doplnil.

Podle inspektorů, kteří monitorovali zasažený úsek, se pravděpodobně jednalo o jednorázový únik závadné látky do toku. Svědčí o tom i oživení toku rybami v lokalitě Hranice - Teplice nad Bečvou, kde vlna kontaminace prošla v nedělních večerních hodinách. K další kontaminaci tak nedochází, dodala mluvčí ČIZP. V terénu dál zasahují hasiči, působí v úseku mezi Hranicemi a Teplicemi nad Bečvou a pomáhají s odlovem uhynulých ryb. V Lipníku nad Bečvou pomáhali s nakládáním ryb do kafilerního vozu, řekla dnes ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Následky ekologické havárie jsou obrovské. Podle odborníků kontaminovaná voda otrávila desítky tisíc kusů ryb různého stáří; jen během pondělka bylo podle inspekce vyloveno zhruba 3,8 tun uhynulých ryb; další zůstávají pod hladinou. Neznámou chemickou látkou byly zasaženy zejména dospělé ryby, převážně proudomilné druhy, jako je ostroretka, podoustev, parma, cejn a chráněná ouklejka pruhovaná, uvedla inspekce. Havárie s tak masivním úhynem ryb se vyskytují pouze ojediněle, podle evidence ČIŽP zhruba jednou za deset let.

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 23. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 14:05