Agris.cz - agrární portál

MZe bude příští rok hospodařit s 25,3 mld.Kč, dohodli se ministři

23. 9. 2020 | ČTK

Ministerstvo zemědělství bude v příštím roce hospodařit s 25,3 miliardy korun. Dnes se na tom dohodl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Rozpočet na letošní rok měl původně činit 24,2 miliardy Kč, meziročně tak proti loňským plánům jde o zvýšení o více než miliardu Kč. Ta chyběla i v letošním plánu, dnes ji Toman s ministryní financí dojednal, uvedli oba. Půjde na vodní hospodářství. Včetně peněz z evropských zdrojů bude mít ministerstvo zhruba 55 miliard Kč.

"S paní ministryní jsme se dohodli na navýšení rozpočtu pro ministerstvo zemědělství o miliardu korun na vodní hospodářství, zároveň jsme se dohodli na pětiprocentních úsporách co se týká provozních nákladů," řekl po jednání novinářům Toman. Ministerstvo v letošním roce získalo i další peníze, například sedm miliard korun šlo na kompenzaci škod a boj s kůrovcem, kvůli krizi se zvyšovaly výdaje pro Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond.

Jak před časem uvedl Zemědělský svaz ČR, nakonec mělo MZe letos k dispozici 38 miliard korun. Svaz trvá na dorovnání na stejnou výši i příští rok. Podle Tomana navýšení bude, pokud to rozpočet státu dovolí. "Máme dohodu, že podle situace - kolik bude potřeba a hlavně jaké budou možnosti státního rozpočtu - se bude vykrývat. V tuto chvíli nechci žádné číslo říkat, to bych věštil z křišťálové koule," řekl ministr.

Schůzka s Tomanem byla pro ministryni Schillerovou druhým dnešním rozpočtovým jednáním. Dopoledne se nedohodla s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD) na podobě rozpočtu resortu práce na příští rok. Důvodem byly hlavně výdaje na sociální služby a na přídavek na děti. Ministerstvo práce na ně požaduje navíc kolem 7,5 miliardy. Podle Schillerové bude jednání pokračovat ještě tento týden.

drh jw


Zdroj: ČTK, 23. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:17