Pivo některých značek kvůli koronaviru zdraží. Dotkne se to hlavně baleného

Události: Některé pivovary zdraží (zdroj: ČT24)

Na české pivovary dopadla koronavirová krize. Za jarního nouzového stavu tratily podle vlastních odhadů přibližně pět miliard korun. Restaurace byly zavřené, sudové pivo téměř nešlo na odbyt. Naopak se zvýšil prodej piva v plechovkách nebo lahvích. Tento trend trvá dál. Některé podniky oznámily, že pivo zdraží. Další o tom uvažují.

V loňském roce prodal Plzeňský Prazdroj podle svého sládka Václava Berky jenom v Česku 7,4 milionu hektolitrů piva. Letos to ale tak vysoké číslo nebude. Čepované pivo kvůli koronaviru často nebylo kde ani komu prodávat.

„Propad byl až 40procentní, něco jsme dohnali v létě, ale takové manko už se nedá dohnat, takže stoprocentně bude spotřeba letos nižší,“ říká manažer Plzeňského Prazdroje Petr Kofroň. Zdražovat sudové pivo i proto nebudou. V restauracích by tak ceny měly zůstat stejné jako loni.

Naopak v obchodech některé jejich ležáky a prémiová piva od října podraží. V průměru se ceny zvýší o 3,6 procenta, tedy o 50 haléřů na půllitr. „Budeme zdražovat pouze balená piva, to znamená piva ve skle a v plechovkách a asi i v pet lahvích,“ uvedl Kofroň.

Zdraží i národní podnik Budvar nebo Břevnov

Podobnou situaci prožívá i českobudějovický pivovar. Dramatický úbytek zájmu o sudové pivo a o to větší prodej baleného na konzumaci doma. I na jihu Čech tedy budou zvedat ceny. „Zdražují se neustále osobní náklady a i v uplynulých letech nám zásadním způsobem poskočily ceny energií,“ vysvětluje ředitel Budějovického Budvaru Petr Dvořák.

Od kdy a o kolik národní podnik zdraží, zatím neví. Jasno bude mít během několika příštích týdnů. To v Břevnovském pivovaru už vědí. Zákazníci za pivo v lahvi zaplatí zhruba o 10 procent víc. „Stála pětasedmdesát, teď stojí 85 korun,“ vysvětluje nárůst ceny za pivo v lahvi spolumajitel Břevnovského klášterního pivovaru Jan Šuráň.

Zákazníci na nárůst cen podle něj zatím reagují dobře. „Chápou, že náklady se podstatně zvýšily, je v tom spousta ruční práce, takže to tolerují,“ komentuje Šuráň.

Sudové pivo do restaurací, podobně jako velké pivovary, zhruba čtvrt roku téměř neprodávali.

Zatímco ještě loni uvařili bezmála 3,5 tisíce hektolitrů piva, letos odhadují, že to bude o deset procent míň. „Na pivo v sudech do restaurací si teď nikdo nedovolí sáhnout. Propad je velký, velká je i konkurence,“ vysvětluje Šuráň svoje rozhodnutí nezdražovat čepované pivo.

Zvyšování cen u dalších výrobců

Česká televize oslovila 41 pivovarů. Na otázku, jestli a případně kdy budou zdražovat, odpovědělo 35 z nich. Zvyšovat cenu chce Samson. Pivovar Bernard od 19. října zdraží lahvové pivo o korunu. Od začátku příštího roku hodlá zvednout ceny i jihomoravský Slavkovský pivovar.

O zdražování uvažují další dva pivovary. V Kácově možný krok odůvodňují dražšími surovinami a nižší poptávkou po sudovém pivu. Rozhodnutí ještě nejsou v rakovnickém Bakaláři. Pokud zdraží, tak od prosince. I tam je důvodem oslabení výroby a prodeje trvající od jara. Jiné pivovary už letos ceny zvyšovaly. Zatím o podobném kroku buď neuvažují, nebo čekají, co bude dál.