Agris.cz - agrární portál

Budějovický Viscofan má víc zakázek, přijal 30 nových zaměstnanců

18. 9. 2020 | ČTK

Firma Viscofan CZ, která vyrábí v Českých Budějovicích umělá střívka pro potravinářský průmysl, investovala od ledna do července 61 procent z letos plánovaných víc než čtyř milionů eur (asi 107 milionů Kč). Peníze dala do automatizace i bezpečnosti práce. Letos má víc zakázek než čekala, proto přijala 30 nových zaměstnanců, nyní má 650 pracovníků. Koronavirová opatření, jež zavedla v lednu, přes léto držela dál a pokračuje v nich. ČTK to řekl jednatel Miloslav Kamiš.

Viscofan CZ postupně automatizuje výrobu. Zprovoznil automatické rozbalovací centrum, ušetří manipulaci a ruční práce. Investoval do něj šest milionů. Má i nové řásnící stroje.

"Vyrostli jsme zaměstnanecky asi o třicet o lidí, což souvisí s pozitivní zakázkovou situací," řekl Kamiš. Firmě se kromě jiného daří s loňskou novinkou, což je vegetariánské střevo. Pracovníky stále hledá.

Opatření proti koronaviru zavedl Viscofan CZ v lednu a dodnes je nepřerušil. Dosud do nich investoval 4,8 milionu Kč. "Zachovali jsme (přes léto) věci jako nošení roušek, měření teploty na vstupech. V rouškách byli zaměstnanci pořád. Čekali jsme na podzim a od pondělí tohoto týdne opatření zase přitvrzujeme," řekl Kamiš. Znovu tak funguje práce z domova či méně zaměstnanců najednou v jídelně. Firma nakoupila do zásoby roušky i dezinfekce. Každý zaměstnanec fasuje na směnu jednu roušku, za jarní krize to byly dvě. Kurzarbeit ani jiné vládní podpory podnik nevyužil.

Viscofan CZ vyrábí kolagenová a celofánová střívka, plastové i fibrousové obaly (fibrous je papírové střívko potažené viskózou, přičemž papír se vyrábí z vláken palmy abaka, střívko se používá hlavně na salámy). Nejvíc se firmě daří s jedlým kolagenem, ročně vyrobí zhruba dvě miliardy metrů tohoto střívka. Výrobky dodává do 100 zemí, tři procenta míří do ČR.

Viscofan CZ měl loni tržby 5,97 miliardy Kč a zisk EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) 966 milionů Kč. Letos plánuje tržby 6,5 miliardy korun.

Firma je součástí španělské skupiny Viscofan Group, největšího světového výrobce umělých střívek určených zejména pro potravinářský průmysl, drží 36 procent světového trhu. Skupina má 4900 zaměstnanců. Za první pololetí jí obrat meziročně vzrostl o osm procent na 450 milionů eur (zhruba 12 miliard Kč) a zisk EBITDA o pětinu na 110 milionů eur (téměř tři miliardy Kč). Hodně rostou prodeje třeba v severní Americe. Viscofan CZ se na výsledcích skupiny podílí zhruba čtvrtinou.


Zdroj: ČTK, 18. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:47