Agris.cz - agrární portál

Německo potvrdilo dalších pět prasat nakažených africkým morem

18. 9. 2020 | ČTK

Pět mrtvých prasat nalezených v úterý v Braniborsku ve východní části Německa bylo skutečně nakaženo africkým morem. Dnes to potvrdila vláda této spolkové země i federální ministerstvo zemědělství. Celkem tak bylo v sousední zemi zaznamenáno už šest případů této nákazy - pokaždé šlo o divoce žijící zvířata, nikoli prasata chovaná na farmách.

První podezřelá zdechlina divočáka se našla už minulý týden v okrese Spree-Neisse, který hraničí s Polskem a obklopuje braniborské město Chotěbuz. Nově nalezená mrtvá zvířata se objevila v Neuzelle v okrese Oder-Spree nedaleko od prvního nálezu. Nákazu u nich v úterý potvrdily už předběžné testy.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění. Vakcína neexistuje, nakažená zvířata se neléčí a musejí se usmrtit. Onemocnění zabíjí divoká i domácí prasata, pro lidi nebezpečné není.

Nákaza se už dříve vyskytla v zemích střední a východní Evropy. V České republice v roce 2017 zasáhla Zlínsko.


Zdroj: ČTK, 18. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:41