Agris.cz - agrární portál

Zemědělské společnosti Navos vzrostly tržby na 5,39 miliardy Kč

17. 9. 2020 | ČTK

Společnosti Navos z Kroměříže loni meziročně vzrostly tržby z prodeje zboží, výrobků a služeb o 536,9 milionu korun. Firma zabývající se nákupem, skladováním a prodejem obilovin, olejnin, luštěnin, osiv a hnojiv utržila téměř 5,39 miliardy korun a vykázala zisk zhruba 41,9 milionu korun. V roce 2018 zaznamenala společnost z holdingu Agrofert zisk přes 32,3 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy firmy zveřejněné ve Sbírce listin.

Na loňské podnikání firmy mělo dopad dlouhotrvající sucho i zvýšený výskyt hlodavců v některých oblastech Moravy. "To nejen výrazně ovlivnilo nákup rostlinných komodit, ale i prodej osiv, hnojiv a agrochemie v oblasti našeho obchodního zájmu. Výrazný byl především pokles nákupu řepky olejné a potravinářské pšenice, což znamenalo z hlediska hospodaření negativní promítnutí i do hospodaření roku 2019," uvedli ve výroční zprávě místopředseda představenstva podniku Petr Foukal a člen představenstva Milan Foltýn.

Naopak příznivě lze podle nich loňský rok hodnotit z hlediska sklizně kukuřice. "Příznivá situace byla v roce 2019 i v oblasti tržeb za služby, které vedle obchodní činnosti tvoří významnou položku hospodářského výsledku. Jedná se především o tržby za služby sušení, čištění a skladování rostlinných komodit, pronájem nemovitostí, tržby za dopravu a ostatní služby," uvedli Foukal s Foltýnem.

Navos loni v průměru zaměstnával 376 lidí, tedy o osm méně než v roce 2018. Na jejich mzdy firma vynaložila zhruba 160,4 milionu korun. Společnost loni přijala dotace přesahující devět milionů korun, využila je na likvidaci ekologické skládky a vzdělávání. Pro letošek podnik neočekával žádné výraznější změny ve svém fungování. Z dlouhodobého hlediska si stanovil snahu o posilování obchodního a ekonomického růstu.

Navos vznikl v roce 1994, navazuje však na více než stoletou tradici služeb v zemědělské prvovýrobě v Kroměříži. Zaměřuje se především na obchodování s rostlinnými komoditami, jako jsou potravinářská pšenice a žito pro mlýny, obilí a kukuřice pro výrobu krmných směsí a řepka olejná na výrobu metylesteru a řepkového oleje. Základní kapitál firmy přesahuje 395 milionů korun.

Pod firmu spadají dvě desítky dceřiných společností, převážně na Moravě, které se zabývají především zemědělskou výrobou. Stoprocentním vlastníkem Navosu je koncern Agrofert, jehož majitelem byl donedávna předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Kvůli zákonu o střetu zájmů vložil v únoru 2017 své akcie do svěřenských fondů.


Zdroj: ČTK, 17. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:00