Agris.cz - agrární portál

Svijany chtějí přivést hosty zpět do hospod, čeká na ně DUX

16. 9. 2020 | Pivovar Svijany

Svijany, 14. září 2020 - Dny českého piva se navzdory koronavirové krizi uskuteční i letos od 23. do 30. září. „Každoroční svátek všech milovníků zlatavého moku a oslava tradice českých hospod má letos ještě další rozměr: některým podnikům už totiž nepůjde o oslavu, ale spíše o záchranu. Proto zveme všechny, ať si alespoň během letošních osmých Dnů českého piva skutečně najdou cestu do nejbližší restaurace či hospody, a nejlépe hned několikrát,“ vyzývá ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.

Cílem pravidelné akce Českého svazu pivovarů a sladoven s mottem POVSTAŇTE! JDEME NA PIVO je oslava čepovaného piva a podpora hospod a restaurací. Pivovar Svijany, stejně jako řada dalších českých pivovarů, se do ní každoročně zapojuje a vaří jen pro tuto příležitost silné světlé pivo DUX. Letos bude oblíbený jantarový ležák opět na čepu vybraných více než dvou set svijanských restaurací a 28. září jej pak budou moci ochutnat i návštěvníci Svatováclavských slavností přímo na Zámku Svijany.

České hospody čelí obtížné situaci několik posledních let, ale letos již doslova bojují o přežití. Během nouzového stavu byla většina z nich zavřena a hosté si k nim stále ještě nenašli úplně cestu. Moc bychom si přáli, kdyby Dny českého piva představovaly bod zvratu a podařilo se jim hosty přivést zpět do výčepů,“ dodává Roman Havlík. „Bohatá nabídka různých speciálů zúčastněných pivovarů včetně našeho DUXE by jim snad mohla cestu usnadnit.“

Fanoušci čekají na DUX

Skuteční fanoušci svijanského piva si už začátek podzimu bez výjimečného piva DUX snad ani neumějí představit. Patronu českého piva vzdává toto silné pivo, které se točí jen jednou do roka kolem svátku sv. Václava, poctu již svým plným názvem - DUX Wenceslaus Bohemicus. Poprvé pivovar DUX uvařil před třemi lety a díky úspěchu, který nová jantarová třináctka sklidila, už ji každoročně vaří tak, aby byla koncem září v nejlepší formě. 

 „DUX je plný a hutný, ale současně také hladký a jemný. Patří mezi silnější piva – obsahuje 5,5 procenta alkoholu. Jantarovou barvu a vyváženou hladkou chuť mu dává kombinace vybraných humnových sladů, jemnou chmelovou hořkost zase žatecký chmel odrůdy Sládek doplněný tradičně pěstovaným Osvaldovým klonem Žateckého poloraného červeňáku z našich vlastních chmelnic. A to, že je nepasterovaný, nemusím ani dodávat, to jsou všechna svijanská piva,“ říká svijanský sládek Petr Menšík.

Svatováclavské slavnosti ve Svijanech

Vrcholem Dnů českého piva přímo ve Svijanech budou 28. září Svatováclavské slavnosti a svatý Václav je opět navštíví osobně, na zámecké nádvoří přijede krátce po poledni. Již od 10.00 si však budou moci děti užít dobový kolotoč, střelnici, jízdu na ponících či SEVA koutek, maminky tradiční jarmark či módní přehlídku dobových šatů a tatínkové slavnostní naražení sudu s limitovanou várkou piva DUX, školu čepování a pivní soutěže. Všechny pak na zámeckém nádvoří čekají některá z dobových vystoupení na pódiu, jako například šermířů a kejklířů, dobová hudba či večerní koncert liberecké kapely Přehmat. Celá rodina se při této příležitosti může vydat i na prohlídku Pivovaru Svijany. „Pro fanoušky jsme během slavností letos opět připravili prohlídky pivovaru za zvýhodněnou cenu,“ připomíná Roman Havlík. „Ve 14.30 je navíc na programu i speciální prohlídka se sládkem Petrem Menšíkem, s nímž účastníci budou moci navštívit i místa, která nejsou při běžných exkurzích pivovaru přístupná.“

Dny českého piva letos poosmé

Patronem českého piva sv. Václava v roce 1357 jmenoval Karel IV., který se v českých zemích vedle pěstování vinné révy zasloužil i o rozvoj pivovarnictví. Již v té době byl kníže považován také za patrona sladovníků. V roce 2013 jej v této roli opět připomněl Český svaz pivovarů a sladoven a založil tradici Dnů českého piva, které se konají vždy na konci září kolem jeho svátku.

Od té doby na tento nový každoroční svátek napjatě čekají všichni milovníci českého piva, starých dobrých českých hospod a české gastronomie. Pivovary si od něj slibují, že přivede více lidí zpět k čepovanému pivu v zájmu zachování tak unikátního jevu, jakým je tradiční česká hospoda. Pivaři zase během pivních slavností dostávají možnost ochutnat mnoho zajímavých speciálních piv, často i v kombinaci s novými kulinářskými požitky v jednotlivých restauracích nebo při dnech otevřených dveří v zúčastněných pivovarech. Letos se Dny českého piva konají již poosmé.   

Nejbližší hospodu nebo restauraci, v níž se DUX točí, najdete na mapě na webových stránkách Pivovaru Svijany po zaškrtnutí políčka Dny českého pivawww.pivovarsvijany.cz  

Více informací o Svatováclavských slavnostech nawww.zameksvijany.cz

-KONEC-

 


Zdroj: Pivovar Svijany, 16. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:26