Agris.cz - agrární portál

Med roku 2020: Med od včelaře - Osvěta veřejnosti i ochutnávky medu

16. 9. 2020 | ASZ

V pořadí šestý ročník celostátní soutěže včelařů - Med roku 2020, která proběhne o víkendu 10. a 11. října v budově Staré radnice - Radnická 8, Brno, poskytne spotřebitelské veřejnosti ojedinělou možnost prohlédnout si, ochutnat i zakoupit některý ze zhruba 145 druhů medů od českých a moravských včelařů. Jinou možnost ochutnat na jednom místě medy z hor, nížin, lesů i luk či medy smíšené i jednodruhové veřejnost prakticky při jiné příležitosti nemá.

Akci organizuje Pracovní společnost nástavkových včelařů (PSNV) a jejím cílem je kromě vlastní soutěže snaha přiblížit obor včelařství laické veřejnosti. V sobotu mohou navíc zájemci navštívit Včelařskou konferenci na téma „Včelí pastva“. 

Soutěží se v kategoriích květové medy, medovicové medy, pastované medy. Na veřejnosti pak bude vyhodnocení o nejlepší design balení medu a nejlepší med z hlediska hodnocení veřejností. Všechny soutěžní medy je během klání možno ochutnat. „Naším záměrem je přiblížit kvalitní český med přímo od včelařů široké veřejnosti, proto jsou vstup i ochutnávky soutěžních medů zcela zdarma, a to včetně řízených degustací,“ říká Radomír Hykl za organizátory celé akce. 

Kromě přehlídky sladkých chutí je výstavní část také pastvou pro oko. K vidění budou různé barvy medu od světle zelenkavé přes zlatou až po asfaltově černou, tvary sklenic a inspirativní etikety. Pro návštěvníky budou po celou dobu prezentovány řízené degustace medu, kde se o něm mohou dozvědět maximum, a to včetně srovnání chutí. Bude pro ně rovněž otevřena radniční věž, ze které je možné pokochat se výhledy na Brno a okolí. 

Akce se koná za finanční spoluúčasti Ministerstva zemědělství. Rozbory soutěžních vzorků zabezpečuje laboratoř SVÚ Olomouc, což je jedna ze dvou akreditovaných laboratoří v ČR.

Program celé akce je na www.medroku.cz.

Kontaktní osoby: Radomír Hykl, vedoucí projektu, tel.: 773 899 716, reditel@psnv.cz


Zdroj: ASZ, 16. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:10