Agris.cz - agrární portál

Národní zemědělské muzeum otevírá v Ostravě novou pobočku

16. 9. 2020 | ČTK

Národní zemědělské muzeum otevírá v Ostravě pobočku. Veřejnost si může expozici v areálu Dolních Vítkovic, jejíž část je věnovaná například pivovaru Radegast, prohlédnout od 18. září. Muzeum se zároveň připojí k akci Moravskoslezského kraje Vstupy zdarma, která trvá až do konce října. Lidé tak za návštěvu platit nebudou. ČTK to dnes řekla mluvčí muzea Jitka Taussiková.

"Jsme rádi, že prvním státním muzeem v Ostravě je právě pobočka Národního zemědělského muzea. Může se sice zdát, že Moravskoslezský kraj nemá se zemědělstvím mnoho společného, ale byl, a ostatně stále je, zemědělsky produktivním regionem. A pokud jde o železo a ocel, hrají ve vývoji lidské civilizace, tedy i zemědělství, důležitou roli," uvedl v tiskové zprávě ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

I proto podle něj bylo rozhodnuto, že nová pobočka Národního zemědělského muzea vznikne právě zde. "Resortní peníze spolu s evropskými pomohly zachránit krásnou industriální památku určenou k demolici a muzeum pro ni zajistilo zajímavý a atraktivní obsah," dodal.

Muzeum totiž vzniklo v původním dvojhalí vítkovických železáren, které sloužilo jako měděná huť a posléze jako sklad žáruvzdorného materiálu a tzv. Veronikárna, kde se opravovaly a renovovaly vozy Veronika převážející žhavé železo. Autory architektonického řešení úprav obou hal a nové vestavby jsou Josef Pleskot a Milan Šraml. Návštěvníci si zde budou moci prohlédnout studijní depozitáře historické zemědělské techniky a expozice zaměřené na regionální i české potraviny.

První výstavní sezonu bude podle Taussikové zahajovat projekt 50 let pivovaru Radegast v Nošovicích, který poprvé představí padesátiletou historii této regionální potravinářské značky. Na prezentaci Radegastu se přímo podílejí pracovníci pivovaru. "Iniciátorem expozice je muzeum. My mu pomáháme. Máme archivy a řadu exponátů, které jsme poskytli," řekl ČTK manažer Radegastu Marek Grabovský.

K vidění podle něj bude například původní historická plnička na hliníkové sudy. Tu si lidé budou moci vyzkoušet. Expozice tak bude i interaktivní, řekl. Prezentován bude i grafický vývoj značky od jejího vzniku až po současnost.

Náklady na projekt jsou kolem 120 milionů korun. Kromě vzniku nových expozic je cílem zlepšení podmínek pro uchovávání a prezentaci sbírkových fondů pražského muzea. Půjde o první státní muzeum v Ostravě. Muzeum sem přemístí a návštěvníkům formou otevřeného depozitáře zpřístupní část své jedinečné sbírky historické zemědělské techniky a současně otevře interaktivní expozice věnované potravinám.

Projekt si vyžádal úpravy dvou továrních hal, přístavbu mezi nimi, nástavbu a vybudování nástupního prostoru do hal. V přízemí bude zemědělská technika.

David Moravec


Zdroj: ČTK, 16. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 09:13