Agris.cz - agrární portál

Městské lesy Liberce jsou kvůli kůrovci poslední roky ztrátové

15. 9. 2020 | ČTK

Městské lesy Liberec jsou kvůli kůrovci v posledních letech ztrátové a radnice musí jejich provoz dotovat. Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) novinářům řekl, že loni šlo o částku 5,5 milionu korun a letos to vypadá obdobně. Zatím má příspěvková organizace schváleno od radnice pět milionů korun.

Městské lesy Liberec obhospodařují 580 hektarů lesa včetně Ještědu či rozsáhlých lesů nad Lidovými sady. "Ještě v roce 2016 byly výnosy vyrovnané s náklady, které se pohybovaly kolem pěti milionů korun," uvedl Zámečník. Loni už podle něj náklady příspěvkové organizace přesáhly devět milionů korun a tržby byly jen kolem čtyř milionů.

Náměstek primátora Jiří Šolc (SLK) uvedl, že kvůli kůrovcové kalamitě v posledních letech musí městské lesy těžit více, ale ceny jsou výrazně nižší a navíc se pokácené stromy těžko prodávají. "Dřevo kácet musíme, aby se kůrovec dál nerozšiřoval, zároveň o to dřevo není prakticky žádný zájem," řekl Šolc.

Před několika lety byla obvyklá roční těžba 2600 až 3000 metrů krychlových dřeva za rok. Loni se vytěžilo 4000 metrů krychlových a letos podle Zámečníka jen za první polovinu roku to bylo už 3000 metrů krychlových.


Zdroj: ČTK, 15. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 21:30