Agris.cz - agrární portál

EU a Čína podepsaly dohodu o ochraně místních produktů

15. 9. 2020 | ČTK

Krátce před začátkem videokonference lídrů institucí Evropské unie s prezidentem Číny Si Ťin-pchingem podepsaly dnes obě strany dohodu, která zajišťuje ochranu stovky potravinářských a zemědělských produktů typických pro jednotlivé země. Mezi geograficky chráněnými názvy budou například parmská šunka, irská whiskey nebo řecký sýr feta. Z České republiky jsou na dohodnutém seznamu českobudějovické pivo a žatecký chmel.

Prezident Si Ťin-pching, německá kancléřka Angela Merkelová, předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová a šéf Evropské rady Charles Michel odpoledne na dálku proberou zejména společný boj proti klimatickým změnám, vzájemný obchod či situaci v Hongkongu. Od jednání, které je náhražkou za summit zrušený kvůli koronavirové pandemii, se i vzhledem ke stále odlišným názorům na podmínky chystané investiční dohody žádné zásadní závěry neočekávají.

V praxi nejvýznamnějším posunem v obchodních vztazích tak patrně bude podpis dohody předjednané loni v listopadu. Čína byla loni po Británii a Spojených státech třetím největším příjemcem exportu potravinářského a zemědělského zboží z 27 unijních zemí. Z Evropy se do nejlidnatější země světa vyvezly produkty za 14,5 miliardy eur (téměř 390 miliard Kč).

Dnes podepsaná smlouva zajistí, že pro stovku evropských produktů budou smět prodejci na čínském trhu používat chráněné regionální názvy jen tehdy, když budou pocházet od originálního výrobce z konkrétní země.

Seznam obsahuje většinou místní značky vín či dalších alkoholických nápojů, velké zastoupení mají produkty z Francie, Itálie nebo Španělska. Objevují se na něm i sýry či ryby. Mezi stovkou čínských produktů jsou především čaje, ovoce a zelenina či houby.

EU považuje zlepšování obchodních vztahů s Čínou za důležité zvláště s ohledem na ochranářskou politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa, který hrozí uvalením cel na některé zboží z Evropy. Sedmadvacítka však na druhou stranu zůstává kritická k neochotě čínských představitelů zajistit evropským firmám rovný přístup na čínský trh.

"Je čas na skutečné činy, které by vyřešily nerovnováhu, a na ukázku globálního vůdcovství," uvedl před jednáním na twitteru Michel. EU chce kromě dohody o investicích přesvědčit druhou největší ekonomiku světa k větším závazkům v omezování produkce skleníkových plynů. Od začátku šíření pandemie unie rovněž hlasitěji kritizuje dezinformační kampaně, které vede podle ní Čína.

Petr Kupec


Zdroj: ČTK, 15. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 18:29