Agris.cz - agrární portál

ČHMÚ Brno: Také srpnové průtoky byly nadprůměrné

15. 9. 2020 | ČTK

Srpnové průtoky v tocích, které monitoruje brněnská pobočka Českého hydrometeorologické ústavu (ČHMÚ), dosáhly 157 procent dlouhodobého měsíčního průtoku. Na blogu brněnských hydrometeorologů to uvedli Jana Boráková a Jáchym Brzezina. Nadprůměrné průtoky hydrometeorologové evidovali i v červnu a červenci.

Brněnská pobočka má na starosti jihovýchodní část republiky - území Jihomoravského kraje, větší část Zlínského kraje a východní oblasti Kraje Vysočina. Průtoky odborníci zjišťují na 72 měrných stanicích. Podle těchto dat srpnové průtoky odpovídaly 157 procentům dlouhodobého měsíčního průtoku (z let 1981 až 2010).

I přes příznivou hydrologickou situaci byla větší část toků pod dlouhodobým průměrným průtokem, šlo o 38 stanic. Pod hranicí sucha ale byla jen Dřevnice na Zlínsku. Nad normálem bylo 33 stanic, a to především stanice na Svitavě, Svratce, Oslavě a spodní Jihlavě, kde také spadlo nejvíce srpnových srážek.

"Srpen byl srážkově poměrně vydatný, stupně povodňové aktivity byly v průběhu měsíce překročeny na 20 stanicích, ale ve většině případů byl překročen jen první stupeň," uvedli hydrometeorologové. Šlo především o stanice shodující se s těmi, které měly nadnormální stav, tedy stanice na Svitavě, Svratce a Jihlavě. Druhý povodňový stupň jen krátce překročila Svratka v Brně - Poříčí.

Nadprůměrné průtoky v tocích hydrometeorologové zaznamenali ve všech třech letních měsících. V červnu dosáhly 215 procent, v červenci 163 procent. Na jaře byla situace opačná, například březnové průtoky odpovídaly jen 37 procentům dlouhodobého měsíčního průtoku.


Zdroj: ČTK, 15. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 11:01