Agris.cz - agrární portál

Obilovin a brambor je na jižní Moravě letos víc, ubylo okurek

15. 9. 2020 | ČTK

Nejen obilovin, ale také brambor bude letos z jihomoravských polí víc. Podle údajů brněnské pobočky Českého statistického úřadu (ČSÚ) zhruba o 18 procent. Kvůli nízkému hektarovému výnosu a menší ploše je ale méně okurek nakládaček, uvedla dnes na webových stránkách ČSÚ Jindřiška Svobodová.

"V Jihomoravském kraji se v tomto roce pěstovaly okurky nakládačky na ploše 194 hektarů, loni rozloha s touto plodinou představovala 211 hektarů. Předpoklad letošní sklizně je 3,4 tisíce tuny plodů. Loňský hektarový výnos byl téměř dvojnásobný. Sklidilo se 5,8 tisíce tuny okurek," sdělila Svobodová.

V Zoši Agro na Brněnsku mají letos okurek zhruba stejně jako loni. Přesto zdražovali o několik korun. "Kvůli koronaviru nám chyběli lidé, takže jsme měli větší náklady, museli jsme platit testy a podobně. Původně jsme vůbec nevěděli, jestli okurky sázet, zda je bude mít kdo sbírat. Naštěstí nyní pracovníků máme dost a sklizeň potrvá ještě zhruba týden," řekla za firmu Simona Zoufalá.

Jihomoravští zemědělci letos pěstují brambory stejně jako loni na 1500 hektarech. "Letošní hektarový výnos by měl být 29,59 tuny, loni to bylo 25,10 tuny. Pokud se tento předpoklad naplní, tak se sklidí 43,8 tisíce tuny brambor s meziročním nárůstem 18,1 procenta. Také cukrovky technické se letos sveze více," doplnila Svobodová.

Produkce obilovin byla proti loňskému roku vyšší o desítky tisíc tun. Jižní Morava je v mezikrajském srovnání po Středočeském kraji včetně Prahy druhým největším pěstitelem pšenice ozimé, které letos zemědělci v kraji sklidili okolo 650.000 tun. Osevní plocha byla sice letos menší, avšak hektarový výnos byl větší. Totéž platí i pro řepku. Osevní plocha se naopak zvětšila u ječmene jarního, ječmene ozimého a ovsa. Zemědělci skončili na jižní Moravě se sklizní obilovin na přelomu srpna a září. Jejich průměrný hektarový výnos byl 6,14 tuny.


Zdroj: ČTK, 15. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 06:21