Agris.cz - agrární portál

Litovelská cukrovarna loni zvýšila tržby a byla mírně v zisku

9. 9. 2020 | ČTK

Litovelské cukrovarně v loňském roce vzrostly tržby meziročně zhruba o 35 milionů korun na 440 milionů korun. Firma vykázala zisk 0,6 milionu korun, který byl zhruba stejný jako v roce 2018. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy Litovelské cukrovarny. Tuzemští výrobci cukru se delší dobu potýkali s poklesem jeho cen, které se začaly vracet k normálu až letos.

Litovelská cukrovarna loni prodala 38.773 tun cukru, což bylo ve srovnání s rokem 2018 o 1993 tun více. Ve finančních plánech na letošní rok vedení firmy počítá s růstem tržeb nejméně na 466 milionů korun. "K dosažení tohoto cíle má společnost nasmlouváno 327.000 tun cukrové řepy, což je o deset procent více oproti minulému roku. Předpokládáme výrobu minimálně 45.000 tun cukru a 13.000 tun melasy," píše se ve výroční zprávě.

Litovelskou cukrovarnu, jejíž základní kapitál činí 19 milionů korun, vlastní několik podnikatelů. Firma v roce 2001 koupila majetek zkrachovalého Cukrovaru Litovel a obnovila výrobu cukru. V Olomouckém kraji nyní zpracovávají cukrovou řepu ještě Cukrovar Vrbátky a závod v Prosenicích na Přerovsku.

Například Cukrovar Vrbátky loni snížil ztrátu na 11,3 milionu korun z 26,7 milionu v roce 2018. Tržby Cukrovaru Vrbátky v roce 2019 vzrostly meziročně o devět procent z 498 milionů korun na 542,3 milionu korun. "Rok 2019 musíme v historii cukrovaru zařadit mezi ty špatné, přímo jedny z nehorších," uvedl předseda představenstva Cukrovaru Vrbátky Zdeněk Kovařík. Loňské hospodaření podle něj nepříznivě ovlivnila špatná úroda cukrové řepy, kterou způsobilo sucho, a navíc pokračoval výrazný propad cen cukru.

Ceny cukru od výrobců klesly před dvěma lety po konci výrobních kvót. "Světové ceny cukru byly po celý rok pod úrovní 300 dolarů za tunu a ty evropské jen těsně nad 300 eury za tunu, přičemž minimální cena cukru vypočtená Evropskou komisí by měla činit 404,4 eura za tunu," upozornil Kovařík. Letos ceny cukru začaly růst. Podle pěstitelů řepy i cukrovarníků je to návrat k normálu, kdy může být výroba rentabilní.


Zdroj: ČTK, 9. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 02:36