Agrární komora svolává demonstraci ke Sněmovně

Agrární komora ČR svolává demonstraci za rovné podmínky v zemědělství. Měla by se konat v úterý 15. září na pražské Malostranském náměstí od 13 hodin, jak se píše v přehledu veřejných shromáždění. Lidí by na akci mohlo podle výpisu přijít až 1000, komora se ale kvůli koronaviru snažit počet účastníků snížit na stovku, budou mezi sebou mít rozestupy, sdělila dnes ČTK tajemnice komory Gabriela Dlouhá. Další podrobnosti chce komora zveřejnit na čtvrteční tiskové konferenci. Poslanecká sněmovna má v příštím týdnu jednat o zákazu klecových chovů nosnic.

Komora v této problematice prosazuje zákaz, ale pouze pokud bude ve všech evropských státech. Jinak podle ní bude docházet k jeho obcházení a ke snížení konkurenceschopnosti českých chovatelů. Na náměstí má od 8. září až do začátku října také ohlášené pokračování happeningu Měsíc v kleci hnutí Obrana zvířat, které naopak chce poukázat na nedostatečné chovné podmínky.

Podíl nosnic v klecích v ČR klesl za poslední zhruba rok o 15 procentních bodů na 70 procent, uvedla v červnu ještě ve funkci předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Dlouhá. Poslanci sněmovního zemědělského výboru tehdy nepodpořili zákaz klecového chovu. Podle ní by přechod na chov bez klecí stál zhruba pět miliard Kč. Část z chovatelů by podle ní s chovem skončila, podle dřívějších vyjádření o tom uvažuje i Agrofert, který chová zhruba milion z 5,4 milionu nosnic v komerčních chovech.

Skupina poslanců z ANO, ČSSD, Pirátů, TOP 09 a SPD chce zavést zákaz chovu slepic v klecích od roku 2027. Termín ukončení chovu v klecích poslanci vybrali vzhledem k patnáctileté životnosti klecí, které byly instalovány v roce 2012. Tehdy začal platit zákaz chovu nosnic v tzv. neobohacených klecích, zemědělci museli rekonstruovat své chovy.

Autor: ČTK

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info