Agris.cz - agrární portál

Tržby Jacobs Douwe Egberts loni stouply, zisk klesl na 23 mil.Kč

8. 9. 2020 | ČTK

Čisté konsolidované tržby prodejce kávy a čajů Jacobs Douwe Egberts CZ loni meziročně vzrostly o 4,3 procenta na 1,91 miliardy Kč. Zisk se meziročně snížil o 38 procent na 23,3 milionu Kč. Firma to uvedla ve své výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin.

Provozní výsledek hospodaření dosáhl 31 milionů Kč. "Zejména díky optimalizaci portfolia, zefektivnění promocí a důsledné kontrole všech nákladů," uvádí v dokumentu společnost. Osobní náklady na zaměstnance, jejichž počet se loni o jednoho snížil na 115, klesly o 1,4 milionu na 144,55 milionu Kč.

Loňský rok byl podle firmy úspěšný pro značku čajů Pickwick. Ta loni podle dokumentu obhájila prvenství na trhu, a to i v gastro provozech. "Tržní podíl instantních káv má neustále rostoucí tendenci, ale potvrdil se taky návrat k zrnkové a mleté kávě," dodala společnost o svém dalším portfoliu. Letos společnost očekává zásah koronavirovou krizí.

Skupinu založila společnost Mondeléz International společně s nadnárodní společností D.E. Master Blenders 1753 BV. Spojení firem bylo dokončeno začátkem července 2015, od té doby společnost na trhu distribuuje i produkty Jacobs, Dadák, Pickwick nebo Tassimo.

Spotřeba zrnkové kávy v ČR se podle údajů Českého statistického úřadu pohybuje kolem dvou kilogramů na hlavu za rok. Jak dříve odhadl marketingový manažer Nescafé Jan Doležel, celý trh s kávou dosahuje v ČR 30 miliard korun ročně a roste. Konkurenční společnost Tchibo Praha zatím loňské výsledky nezveřejnila. Další konkurenci, české pobočce Nestlé, loni zisk meziročně stoupl o 4,5 procenta na 604 milionů korun. Tržby vzrostly o 8,5 procenta na 11,4 miliardy korun. Společnost se ale hlavně zabývá výrobou a prodejem cukrovinek, káva tvoří jenom část jejího byznysu.


Zdroj: ČTK, 8. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:34