Agris.cz - agrární portál

Pivovarský dům Poupě v centru Brna uvaří první pivo v září

26. 8. 2020 | ČTK

Pivovarský dům Poupě v centru Brna, jehož přestavba končí, bude mít po svém otevření pivnici s 350 místy, společenský sál pro 500 lidí v prvním patře majitelé zachovali. Výroba piva se do 300 let starého domu vrací po 150 letech, dnes v něm dělníci instalovali 750 kilogramů vážící nerezovou varnu. První pivo by měl pivovar uvařit na konci září.

Noví majitelé koupili někdejší Dům stavbařů v dražbě před pěti lety za 26 milionů korun, obdobnou sumu investovali do jeho přestavby a opravy. "Nejsme v pivovarnictví noví, před 20 lety jsme opravili a obnovili pivovar v Dalešicích. Po těch letech jsme si ale v pivovarnictví chtěli vyzkoušet něco nového, konkrétně svrchně kvašené speciály nazývané dnes craft beer," uvedl jednatel pivovarského domu Marek Tichý. Spolu s kolegy vlastní firmu Archatt, která se zabývá rekonstrukcí památek.

V prostorách někdejšího Domu stavbařů sídlil městský pivovar od poloviny 16. století. Proslavilo jej působení sládka Františka Ondřeje Poupěte, který v něm vařil pivo v letech 1798 až 1805. Pivovar zanikl v roce 1862.

V 80. letech minulého století byl bývalý pivovar přestavěn na Dům stavbařů se společenských sálem a v mírných úpravách tak zůstal až do okamžiku, kdy jej odkoupil Marek Tichý se společníky.

"Budova byla v dobrém stavu, jak její konstrukce, tak střecha, ale elektroinstalace a vzduchotechniky byly z 80. let minulého století a od té doby se už několikrát změnily normy, takže je bylo zapotřebí kompletně vyměnit," uvedl Tichý.

Z někdejší pasáže uvnitř domu, která kdysi sloužila jako foyer ke kulturnímu sálu v prvním patře, vzniká pivnice pro 350 lidí, sál pro 500 lidí s galerií v patře zůstal zachovaný, v domě je i malý sál, který využije jógové studio. Ve sklepě nadále funguje hudební klub.

"Čepovat budeme dalešickou jedenáctku s tanků a všechna piva uvařená tady, předpokládáme, že půjde o čtyři druhy piva. V restauraci si budeme bourat vlastní maso, půjde spíš o provoz typu bistro, kdy se jídla neroznáší, ale vyzvedávají u pultu," uvedl Tichý.

Poprvé by se brány pivovarského domu měly otevřít o posledním víkendu v září na Slavnosti piva F.O. Poupěte, stálé otevření plánují majitelé na říjen letošního roku.

Veronika Skálová


Zdroj: ČTK, 26. 8. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 05:50