Hlavní obsah

Hraboši se stáhli z polí do ulic, Žatec chystá deratizaci

Právo, Aleš Pelikán
Žatec

Obrovské množství hlodavců, především hrabošů, obtěžuje a trápí v posledních týdnech řadu zemědělců, zahrádkářů i obyvatel Ústeckého kraje. Problémy s hlodavci jsou například v Žatci, nejvíce si stěžují lidé ze sídliště na Jihu a z přilehlých lokalit rodinných domů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Po posekání obilí tam hraboši hledají potravu. Žatecká radnice se již problém snaží řešit, naplánovala například deratizaci. Pomoci podle ní mohou i sami obyvatelé.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Zelený pás mezi řádky připomíná ementál. Hraboši jej provrtali svými chodbami.

První významná pomoc ze strany obyvatel podle radnice spočívá v tom, že nebudou tyto jedince krmit, což se také někdy kupodivu děje.

„Sběr mrtvých zvířecích těl ve městě probíhá pravidelně, ne vše je ale možné sebrat najednou,“ uvedla vedoucí odboru místního hospodářství a majetku Martina Donínová.

Hraboši místy opět decimují úrodu, zemědělci volají po jedu

Ekonomika

„Hlodavci se bohužel stáhli na sídliště především vlivem sekání polí,“ vysvětlila Donínová. Letos jsou hraboši přemnožení, a nejen na Žatecku. V průběhu srpna probíhá ve městě deratizace. Město ji zajišťuje ve svých objektech, na veřejných prostranstvích a spolupracuje se společností Severočeské vodovody a kanalizace.

„Firmu, s níž spolupracujeme v rámci deratizace, jsme již upozornili na lokalitu na Jihu, které se bude věnovat ve větší míře. Deratizovat se ale mohou jen místa, kde se objeví nory. Volné pokládání návnad na trávník možné není,“ upozornila vedoucí odboru místního hospodářství a majetku.

Jih Moravy čeká nová komáří kalamita

Domácí

I při deratizaci mohou pomoci občané ze sídlišť. Pokud se objevují hlodavci například v panelových domech, mohou si společenství vlastníků nechat položit návnady ve svých objektech. Lze tak učinit oslovením a objednáním odborné společnosti nebo se obrátit na odbor místního hospodářství a majetku na městském úřadě, který kontakty poskytne. Vlastníci soukromých objektů si však tuto službu musejí uhradit na vlastní náklady.

Reklama

Výběr článků

Načítám