Agris.cz - agrární portál

Meteorologové varovali před velmi silnými bouřkami. Vrátí se i v sobotu

14. 8. 2020 | Denik.cz

Vysoké teploty budou na území České republiky pokračovat také v následujících dnech, v pátek a v sobotu je ovšem doprovodí velmi silné bouřky, uvedl Český hydrometeorologický údstav (ČHMÚ). Varování před silnými bouřkami platí od pátečního poledne.

"Očekává se ojedinělý výskyt velmi silných bouřek s přívalovými srážkami s úhrny kolem 60 mm a kroupami," uvedli meteorologové. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 26 až 30 °C, na západě a jihozápadě kolem 24 °C, v 1000 m na horách kolem 21 °C.

Výstraha před velmi silnými bouřkami platí v Praze, Středočeském, Ústeckém, Libereckém, Královehradeckém, Pardubickém, Jihomoravském kraji a na Vysočině. Déšť se však nevyhne ani většině území Jihočeského kraje. Na zbytku území České republiky platí výstraha před silnými bouřkami. 

Důsledkem může být intenzivní odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků a zatopení níže položených míst. Vítr může lámat větve a stromy. Vedle škod na majetku lze očekávat problémy v dopravě a výpadky elektřiny, uvedli meteorologové.

Podobná situace by měla být i v sobotu. Silné bouřky s přívalovými dešti a krupobitím můžeme očekávat na celém území ČR s výjimkou Moravskoslezského kraje a části Olomouckého kraje.

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 14. 8. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 10:01