Souhrn událostí uplynulého dne 13. 8. 2020

Propustky na tocích jsou nenápadnou, ale všudypřítomnou překážkou pro migraci ryb

Od sedmdesátých let výrazně klesají počty druhů ryb, které migrují řekami. Po i proti proudu. U populací 247 známých „tažných“ druhů z celého světa došlo k poklesu početnosti v průměru o 76 %. Tento propad nelze vysvětlit jen znečištěním vody nebo nadměrným rybolovem.

Ovocnáři i majitelé palíren se už těší. Úroda švestek by měla být letos nadprůměrná

Letošní úroda švestek bude po letech nadprůměrná, odhadují analýzy zpracované pro Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Naopak sklizeň meruněk byla hodně pod pětiletým průměrem. Mohou za to hlavně jarní mrazy, které kvetoucí stromy spálily.

ČSÚ:Sklizeň obilovin a máku letos vzroste, úroda řepky bude nižší

Sklizeň základních obilovin bude letos o 0,4 procenta vyšší než loni, stoupne na 7,045 milionu tun. Vyplývá to z druhého odhadu, který dnes podle stavu k 15. červenci zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Úroda řepky by měla naopak meziročně klesnout o procento na 1,145 milionu tun.

Další rekord. Češi vypili přes 5,5 milionu lahví Prosecca

Česko se čím dál více stává zemí „bublinkám zaslíbenou“, a to i těm z Itálie. Tuzemští spotřebitelé totiž loni pokořili další rekord, když se na náš trh dovezlo 5,5 milionu lahví Prosecca. Jeho spotřeba tak v porovnání s rokem 2018 vzrostla o 26 procent.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info