Agris.cz - agrární portál

Chrášťanský Lupofyt postupně obnovuje chmelnice

10. 8. 2020 | ČTK

Chrášťanský zemědělský podnik Lupofyt postupně na Rakovnicku obnovuje chmelnice a modernizuje i zařízení pro zvýšení kvality chmele. Za poslední tři roky společnost založila nový porost na 42 hektarech chmelnic. Letos Lupofyt pěstuje chmel na 87 hektarech, jde výhradně o žatecký poloraný červeňák, řekl ČTK chmelař Lupofytu Milan Procházka.

V roce 2016 tvořily čtyři pětiny obhospodařovaných porostů chmele rostliny staré kolem dvaceti let, proto bylo třeba je včetně konstrukcí obnovit. Dalších 24 hektarů nových chmelnic už společnost začala stavět nebo chce začít příští rok.

"Tím, že se nám zvyšuje podíl mladých chmelů, dá se říci v letošním roce už máme dvě třetiny chmelnic ve stáří do pěti až šesti let, tak v návaznosti na toto jsme museli provést i modernizace sušicího a česacího procesu," uvedl Procházka.

Pěstování chmele společnost vrátila mimo jiné do Lišan na Rakovnicku, kde vybudovala i systém kapkové závlahy. "Bojujeme s nedostatečným zdrojem vody," dodal Procházka. Region se potýká s dlouhodobým nedostatkem srážek, pro lepší zadržení vody v krajině mají v nedalekých Senomatech a Šanově vzniknout nádrže. Vodu bude možné využít i pro zavlažování.

Kromě pěstování chmele se Lupofyt zaměřuje i na obiloviny, řepku a mák. Například i na loňských výnosech řepky se v regionu projevilo sucho, letošní sklizeň je podle předběžných výsledků výrazně lepší. Přispělo k tomu i vyšší množství srážek.

V tuzemsku se chmel pěstuje na přibližně 5000 hektarech půdy ve třech chmelařských oblastech: Žatecku, Úštěcku a Tršicku. Rakovnicko patří do žatecké oblasti.

Loni pěstitelé v ČR sklidili 7145 tun chmele. Meziročně šlo o nárůst o 39,4 procenta.


Zdroj: ČTK, 10. 8. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:50