Agris.cz - agrární portál

Zapršelo a houby rostou jako divé. Přibývá ovšem i otrav

10. 8. 2020 | Denik.cz

Po uplynulých deštích se s plným košíkem vrací i amatérští houbaři. Jeseničtí lékaři varují, aby lidé sbírali jen houby, které dobře znají. V místní nemocnici museli letos hospitalizovat už dva pacienty s lehkou otravou z nedostatečně tepelně zpracovaných hub. V minulých letech šlo občas i o otravy těžké.

„Mnohdy žasneme, co vše dokážou houbaři sníst. Setkali jsme se i s počínáním, kdy lidé sbírali houby stylem Sním, co v lese najdu. Přirovnání k ruské ruletě je zde na místě. Příčinou záměny ale přece jenom bývá nejčastěji nepozornost a lehkovážnost při sběru,“ uvedl jesenický primář interního oddělení Miroslav Zapletal.

Otrava houbami se nejčastěji projevuje bolestmi břicha, zvracením, malátností, celkovou únavou i halucinacemi.

„Největším nebezpečím, které může houbaře po snězení jedovaté houby potkat, je těžké poškození funkce jater. Ve své nejtěžší podobě končí selháním jater a smrtí. To je typické pro otravu muchomůrkou zelenou. Jiné druhy hub mohou významně ovlivnit funkce nervové soustavy a psychiku,“ upozornil Zapletal.

K dalším jedovatým houbám patří například holubinky, které způsobují zvracení a průjem. Při otravě z hub je důležité léčit pacienta co nejdříve.

Rada lékaře: Urychleně vyhledejte pomoc

„Jestliže vám bude po pozření hub nevolno, vyvolejte zvracení a urychleně vyhledejte lékařskou pomoc. Doneste i zbytky pozřených hub k dalšímu vyšetření,“ radí Zapletal.

Zásadní je však především sbírat pouze houby, které lidé dobře znají. Začátečníci by se měli s houbami dobře seznámit a své nálezy konzultovat jak s atlasem hub, tak se zkušeným sběratelem.

Autor: Jessica Niederlová

Zdroj: Denik.cz, 10. 8. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 12:53