Agris.cz - agrární portál

Místo Znojemského vinobraní mohou lidé přijet na Vinařské tripy

7. 8. 2020 | Potravinářská komora

Víkend vinařských akcí a otevřených sklepů, jak zní popis akce s názvem Vinařské tripy, letos nahradí Znojemské historické vinobraní, které se mělo konat od 11. do 13. září. Vinobraní, které je místními považováno za vrchol sezony a přijíždějí na něj desetitisíce lidí, se letos neuskuteční kvůli protikoronavirovým opatřením. Díky Vinařským tripům si ale turisté přesto budou moci užít degustaci vín při živé hudbě, prohlédnout vinařství nebo nakoupit burčák. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí Znojemské Besedy Karel Semotam.

"Vinobraní jako takové nebude, rušit plánovanou návštěvu Znojemska ale rozhodně nikdo nemusí," řekl starosta Znojma Jan Grois (ČSSD). Znojemská Beseda si totiž na víkend připravila s místními vinaři akci Vinařské tripy. "Otevřené sklepy a degustace nabídnou vinaři například z Hnanic a Šatova, Vrbovce nebo Chvalovic, chybět nebude ani Znovín Znojmo," řekl ředitel Znojemské Besedy František Koudela.

Přestože je Znojemské vinobraní spojováno hlavně s průvodem krále Jana Lucemburského, představuje především oslavu úrody a sklizně vinné révy. "Počasí, které je letos typické střídáním studených a teplých dnů a nocí, předurčuje, že letošní vína budou příjemně aromatická. To se týká především například Sauvignonu, Tramínu červeného a všech muškátových odrůd," uvedl předseda představenstva Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.

Součástí alternativy za Znojemské historické vinobraní je i živá hudba, prodej burčáku či občerstvení nebo komentované prohlídky jednotlivých vinařství. Šaldorfské sklepy si pro turisty připravily degustační soutěž v rozpoznávání vín jednotlivých odrůd, vítěz si odveze trakař plný šaldorfských vín.

Organizátoři ubezpečují, že díky rozsahu Vinařských tripů nebude docházet ke kumulaci velkého počtu návštěvníků. Akce takového typu bude ve Znojmě poprvé. Přehled všech akcí je k nalezení na webu Znojemské Besedy nebo jednotlivých vinařství.

brs mei hj


Zdroj: Potravinářská komora, 7. 8. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:13