Agris.cz - agrární portál

Zemědělci zatím sklidili dvě pětiny obilných polí, meziročně méně

4. 8. 2020 | ČTK

Zemědělci v Česku zatím sklidili 477.200 hektarů obilovin, tedy téměř dvě pětiny ploch určených ke sklizni. V tiskové zprávě to dnes uvedlo ministerstvo zemědělství. Podle něj v uplynulém týdnu díky příznivému počasí pokročily žně u všech sledovaných obilovin, nicméně proti loňskému roku jsou stále pomalejší. Před rokem bylo zpracováno zhruba 64 procent ploch.

Pomalejší je i sklizeň řepky. Loni se v tuto dobu blížila ke konci, když bylo sklizeno 88 procent oseté plochy s průměrným výnosem 3,05 tuny na hektar. Naproti tomu letos byla řepka zatím sklizena z 69 procent ploch s výnosem 3,37 tuny na hektar.

"Největší zpoždění ve sklizni základních obilovin má tradičně kraj Karlovarský s 5,6 procenty, následovaný Moravskoslezským krajem s 15,8 procenty sklizených ploch obilovin," uvedl úřad. Nejdále jsou žně v Ústeckém kraji, kde se blíží do poslední třetiny. Za polovinou jsou zemědělci v Jihomoravském a Zlínském kraji.

Celkový výnos obilovin podle ministerstva nyní činí 6,09 tuny na hektar, což je proti roku 2019 o půl tuny na hektar více.

Podle dřívějšího vyjádření tajemnice Agrární komory ČR Gabriely Dlouhé se letošní žně mohou jevit jako pomalejší proti minulým suchým rokům, vzhledem k letošnímu chladnějšímu létu to ale výrazné zpoždění není. Obilí se možná bude muset dosoušet. Podle mluvčího Zemědělského svazu ČR Vladimíra Píchy je letošní doba sklizní návratem k normálu.

Sklizeň základních obilovin letos podle prvních odhadů Českého statistického úřadu proti loňskému roku klesne o 3,3 procenta na 6,784 milionu tun. Jejich hektarový výnos má být nižší o dvě procenta. Řepky by měli zemědělci sklidit 1,135 milionu tun, meziročně o 1,9 procenta méně.

Nejpěstovanější plodinou na českých polích je ozimá pšenice, která zabírá třetinu z celkové osevní plochy. Statistici ale očekávají, že její sklizeň letos klesne o téměř šest procent na 4,445 milionu tun. Důvodem je snížení osevní plochy o zhruba pět procent a nižší hektarový výnos.

Jarní pšenice se podle odhadů sklidí 103.000 tun, o 7,3 procenta více než loni. Odhad sklizně základních obilovin je letos ale o 2,5 procenta nižší ve srovnání s průměrem za posledních deset let.


Zdroj: ČTK, 4. 8. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 22:12