Agris.cz - agrární portál

Výlov Sopřečského rybníka, kde je herpes virus, začne v září

4. 8. 2020 | ČTK

Vypouštění Sopřečského rybníka na Pardubicku, v němž se vyskytla u ryb nákaza herpes virem, potrvá šest až sedm týdnů. Výlov se uskuteční na začátku září. Nákaza se mohla do rybníka dostat přes vodní ptactvo. ČTK to řekl majitel firmy Rybniční hospodářství Adolf Vondrka.

"Ryby bychom chtěli lovit začátkem září. Pokud nebudou velké teploty, ryby za horka nesejdou do loviště. Podle veterinárního nařízení je musíme slovit nejpozději do konce října," řekl Vondrka.

Herpes virus zabíjí kapry a koi kapry. Na člověka přenosný není, a pokud nakaženou rybu sní, nehrozí mu žádné zdravotní riziko. Nakažené ryby se usmrcují a likvidují v kafilériích. Nákaza se do rybníka mohla dostat přes nakažené vodní ptactvo nebo byl vir ve vodě z nedávných povodní.

"Je obecně známé, že patogen zůstává i v bahně a sediment z povodní se dostal do rybníka. Nejvíc ale podezíráme vodní ptáky, kteří mohou vir přenášet," řekl Vondrka.

Prevencí je podle něj mít vlastní plůdek a vlastní násadu, což bohdanečská společnost má. "Jenže když je v blízkosti někde nákaza, možnost infekce od souseda je velká," řekl Vondrka. Společnost loni musela zlikvidovat rybí plůdky v malém rybníce, který byl nedaleko rybníku Švihov u Žáravic a v němž se nákaza vyskytla také.

Po výlovu ryb musí rybník zůstat aspoň šest týdnů ladem. Loviště, kádiště a část rybníka se ještě dezinfikuje vápnem. Sopřečský rybník má 90 hektarů a produkuje zásadní část ryb společnosti. Stát rybářům vyplácí náhrady za ryby a náklady za jejich likvidaci.


Zdroj: ČTK, 4. 8. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:50