Agris.cz - agrární portál

V Opavě vzniká pekařské muzeum. Ukáže, jak se pekařina dělala kdysi

4. 8. 2020 | pekarske-technologie.cz

Z krachující pekárny v Oticích na Opavsku vybudoval silnou značku. Když už se neměla kam rozšiřovat, neváhal postavit nový moderní provoz na zelené louce v Opavě, ze staré pekárny v Oticích pak udělal výrobnu bezlepkového pečiva. Teď se podnikatel Martin Knappe pouští do další výzvy.

Majitel pekařství a cukrářství Knappe totiž už řadu let sbírá historické pekařské stroje i různé náčiní spojené s tímto starobylým řemeslem. V nové opavské budově si nechal místo na muzeum, kde by chtěl svoji sbírku vystavit.

„Už od svých 18 let jsem chtěl vždycky zřídit pekařské muzeum – expozici ve stylu Báječní muži u pekařských strojů. A tady v opavské provozovně je na to prostor. Nějaké exempláře už tady máme a postupně přidáváme další, aby se zkrátka vidělo, jak se pekařina dělala kdysi,“ vysvětluje Martin Knappe.

Plně funkční exponáty

Mezi ty úplně první výstavní předměty patří stroje, které vyřadil ještě v Oticích při modernizaci pekárny. Stále jsou přitom plně funkční, stejně jako další budoucí exponáty. „Chci dalším generacím ukázat ten posun a vývoj strojů. Na čem dělali naši tátové, dědové, ne čem jsem se učil já a na čem se dělá pečivo dnes,“ vypočítává majitel pekařství.

Když mluví o strojích, na kterých se sám učil, myslí to doslova. Jedním z exponátů je totiž také míchačka těsta, na které Martin Knappe kdysi začínal ještě coby pekařský učeň. V pekařském muzeu bude ale k vidění také třeba stroj na výrobu rohlíků nebo kaiserek.

Odborná literatura i výuční listy

Kromě technických památek bude muzeum ukazovat také ošatky na pečivo, historické výuční listy pekařských tovaryšů nebo odbornou literaturu. Už z více jak osmdesát let staré publikace o technologii výroby se tak dozvíme, jaký má na konečný produkt vliv kvalita mouky nebo počasí. „Jsou tady popsány dobře vady výrobků, především chleba. Je to nejen názorně ukázáno a popsáno, ale jsou tady i rozbory, jak tyto vady vznikaly,“ říká Martin Knappe.

Ve svém pekařství aktuálně zaměstnává více než stovku pekařů. V opavském výrobním závodě používá nejmodernější technologie, ale důraz klade také na zachování řemeslného charakteru výroby. V třísměnném provozu tam vyrábí přibližně 250 druhů pekařských a cukrářských výrobků.

Autor: redakce


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 4. 8. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 07:13