https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/i-kdyz-budeme-lepe-tridit-a-omezovat-plasty-v-roce-2040-jich-bude-v-oceanech-zase-vic.jak-to
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

I když budeme lépe třídit a omezovat plasty, v roce 2040 jich bude v oceánech zase víc. Jak to?

3.8.2020 04:18 | PRAHA (Ekolist.cz)
Už teď jsou tu 2 miliardy lidí, kteří nemají možnost nakládat s plastovými odpady jiným způsobem než je odhození-spálení-spláchnutí řekou do oceánu. A v roce 2040 jich bude ještě víc.
Už teď jsou tu 2 miliardy lidí, kteří nemají možnost nakládat s plastovými odpady jiným způsobem než je odhození-spálení-spláchnutí řekou do oceánu. A v roce 2040 jich bude ještě víc.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Rich Carey / Shutterstock
Jak nakládáte se svými plastovými odpadky: házíte je do řeky, škrtnete pod nimi sirkou anebo je jen tak necháváte ležet na hromadě? Návodná otázka, u které se, doufám, dá trochu předpokládat nesouhlasná odpověď. Názorně ale demonstruje jeden fakt. To, že nejspíš patříte k 5,5 miliardám lidí na světě, kteří mají možnost využívat nějaký centrální systém nakládání s odpady, včetně plastů. Současně však upozorňuje i na skutečnost, že zhruba 2 miliardy lidí tuhle možnost nemají. A proto nejspíš bude v roce 2040 problém s plastovým znečištěním zase o něco horší. Píše o tom Conversation.
 

Co se dá udělat pro to, abychom nezanechávali v životním prostředí a světových oceánech tolik plastů? Vzniku až 30 % plastových odpadů můžeme předejít tím, že je nebudeme coby jednorázové produkty vůbec používat. Můžeme je buď úplně zrušit nebo použít znovu a tím prodloužit jejich životnost. Až 17 % dalších plastových odpadů můžeme vyřadit tím, že je nahradíme jinými produkty. Třeba papírové sáčky. Kolem 20 % plastů můžeme efektivně recyklovat. Zredukovat plastové výrobky můžeme o 23 % i tím, že je budeme správně třídit do kontejnerů. A je tu také 10 % pro zlepšení, když budeme bojovat proti jejich nelegálnímu skládkování. Možností je evidentně vcelku dost, pro zhruba 430 milionů tun plastových odpadů ročně můžeme najít lepší řešení.

Zmíněná čísla vychází z práce badatelů univerzity v Leedsu, kde si dali hodně práce s tím, aby zmapovali konkrétní cesty plastových odpadů do oceánů, kde se většina nesprávně odložených plastů nakonec akumuluje. Vytvořili k tomu model Plastic-to-Ocean (P₂O), na jehož základě dokázali vypočíst, kde je prostor pro zlepšení. A rovnou nabízí i výhled do budoucnosti: Pokud bychom všichni zapracovali a začali naplňovat ony procenty výše vyjádřené aktivity, kolik plastů by se do oceánů dostalo v roce 2040? Čekáte nulu? Odpověď nepotěší. Bylo by to kolem 480 milionů tun. Další 2,2 miliardy tun by byly spáleny a 850 milionů tun by zůstalo ležet jen tak někde na zemi. Jak to? Problém je v onom slůvku „všichni“.

Už teď jsou tu 2 miliardy lidí, kteří nemají možnost nakládat s plastovými odpady jiným způsobem než je odhození-spálení-spláchnutí řekou do oceánu. A v roce 2040 jich bude ještě víc. Takže i když teď 5,5 miliard lidí „šlápne do pedálů", nejlepší, čeho mohou dosáhnout, je potenciální snížení množství plastových odpadů v životním prostředí o 430 milionů tun. On to není úplně zlý výsledek. Kdyby se nesnažil vůbec nikdo, v roce 2040 by do oceánů mohlo zamířit až kolem 1,3 miliardy tun plastových odpadů. Jenže tu prostě část obyvatel planety Země nemá „pedály".

Zdokonalením odpadových strategií, provázaností recyklace s cirkulární ekonomikou, technickou inovací a prevencí vzniku odpadů dokáže část světa teoretiky snížit množství vlastních produkovaných odpadů do roku 2040 až o 80 %. Což zní hezky. Jenže se zapomíná na to, že tam, kde odpadové hospodářství prakticky neexistuje (to jsou ony více než 2 miliardy lidí) je dnes na váhu „produkována“ nadpoloviční většina veškerých globálních odpadů. Z práce badatelů v Leedsu a výstupů Plastic-to-Ocean modelů tedy vychází, že jestli chceme mít plastových odpadků v oceánech za příští dvě dekády méně, musíme začít přemýšlet o dvou a více miliardách lidí, kteří zatím nemají možnost, jak lépe nakládat s odpady. Tedy, ne že by se vůbec nesnažili. V sektoru odpadového hospodářství“ – tedy kusového sběru, pytlování, svozu, třídění, rozebírání (a pálení) tu nejisté zaměstnání nachází kolem 11 milionů lidí (což je 58 % všech lidí zaměstnaných v odpadovém hospodářství na celém světě). Jenže to na dlouhou trasu a společný cíl, oceán bez plastových odpadků, nestačí.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (34)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

3.8.2020 05:52
Článek vůbec nepřipouští, že plasty lze energeticky využít. A, že se jedná o nejracionálnější likvidaci. Zabývá se ideologickým řešením, které preferuje.
Odpovědět
Radomír  Dohnal

Radomír Dohnal

3.8.2020 06:37 Reaguje na Vladimír Hošek
Nebojte se rozkliknout si k tématu víc, koukněte třeba na P2O odkaz. Spalování/energetické zhodnocení tam mají začleněné taky, stejně jako konverzi plastů na paliva a další alternativy... ale nedávají mu zjevně takovou prioritu, berou to jen jako jednu z možných metod. Na principu to ale nic nemění. Dokud 2+ miliardy lidí, nemají žádnou dostupnou technologii pro zpracování odpadů/plastů, situace za dvě dekády výrazně lepší nebude.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.8.2020 07:55 Reaguje na Vladimír Hošek
Ten článek o tom přece není. Co se stane z plastovým odpadem, až se někde shromáždí, je jiný problém. Tady řeší, že 2 milióny lidí to nemají vůbec možnost někde shromáždit. A to řeší pouze výkup za nějakou rozumnou cenu.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

3.8.2020 11:07 Reaguje na Pavel Hanzl
2 miliardy lidí... po celé planetě... od Afriky po Norsko, Od Aljašky po Vladivostok...

dokážete to vykupovat po celé planetě?

Mám zážitek z indie - tam to nikdo neřeší - prostě plast letí na ulici a když je ho moc udělalají přes něj další vrstvu cesty.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.8.2020 11:34 Reaguje na Vaclav Sobr
Někde se prodává, tak se tam taky může vykupovat.
Pokud by zrovna v Indii byla rupka za petku ve výkupu, NIC by na ulici nelétalo.

Problém je v tom, že to chce organizaci a někdo to musí zaplatit. Proto by byla ideální uhlíková daň, vybíraná přímo u těžební spoečnosti a použitá právě na OZE pro chudé státy a třeba výkup a recyklaci odpadu.
Jnže to by se musel celý svět domluvit, to by nesměli ropáci vše sabotovat. Takže nereálné....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.8.2020 14:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Teorie hezká ... kde by ale v právě v těch chudých státech ty peníze skončily ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.8.2020 18:19 Reaguje na Svatá Prostoto
No právě.....
Jenže by to šlo možná tak, že Evropan by tam měl fabriku na recyklaci plastů a ty by od místňáků kupoval. Když někdo veze někam zboží, jede taky i zpátky a může vézt pytel petek třeba na střeše. Když ví, že je prodá, přetrhl by se.
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

4.8.2020 08:37 Reaguje na Pavel Hanzl
pokud bude „rupka" za práznou PETku,tak spousta lidí v Indii na plnou nebude mít peníze. Pokud jste měl na mysli tohle řešení, pak by to mohlo fungovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.8.2020 09:44 Reaguje na Galipoli Petr
Fungovalo by to úplně stejně, jako u nás za komára s lahvemi od mléka, piva a skoro všeho dalšího. Prostě se vykupovaly za korunu a nikde se neválely a nikdo žízní netrpěl.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

4.8.2020 06:55 Reaguje na Vladimír Hošek
Energeticky využít? To vám nestačí, že jsou plasty v půdě a vodě? Chcete je mít i ve vzduchu a trávit tím celou planetu jo?

Vy jste fakt génius....

A jestli patříte k těm co si nechali energo lobby nalhat, že pokud něco spálím, tak to zmizí, tak jste jen další blázen, co tleská poškozování nás všech.....
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

4.8.2020 07:12 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ano, energetické využití odpadů je racionální nakládání s odpady. Doplněné smysluplným tříděním je zatim jediný vhodný způsob nakládání s odpady. A měl by se rozšířit i k těm 2 miliardám obyvatel. No a to by měla být jediná naše pomoc pro ně.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.8.2020 06:24
Pokud neumím plasty recyklovat , potom je energetické využití nejlepším z dostupných řešení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.8.2020 10:20 Reaguje na Miroslav Vinkler
Omyl. Vytváří se CO2. Skládkováním se fosilní uhlík vrací zase pod zem.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

3.8.2020 20:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Vaše posedlost sodofkovým plynem je do nebe volající.

Tak jako posedlost pana Brabce suchem. V lednu jsem se od něj dověděl, že letos zažiju sucho jaké tady 500 let nebylo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.8.2020 20:45 Reaguje na Vladimír Hošek
To už bylo, dokud nenapršelo.
Jenže CO2 někam neodprší.
Samozřejmě těch kritérií je daleko více, ale princip je stejný. Pálit uhlovodíky jen kvůli energii je prasárna, vnoučata budou mít problém z čeho dělat plasty. A ty smetiště se budou hodit.
Odpovědět
li

3.8.2020 21:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Myslim,že plasty jsou mnohem větší problém než CO2
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

4.8.2020 08:39 Reaguje na Pavel Hanzl
To myslíte strkat plasty pod zem? To je ale blbost.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

4.8.2020 06:58 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinkler i Vy si myslíte, že spálením plasty zmizí? Uvědomte si, že tím jen zamořujeme celou planetu dalším sofistikovaným způsobem....

Spalování čehokoliv je ta nejškodlivější varianta nakládání......
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.8.2020 07:50
Řešením jsou zase peníze. Vůbec neprodávat v těch ohrožených zemí jednorázové plasty za vyšší peníze a používat jen masivnější vícepoužitelné a především platit výkup.
Když jsem byl kluk, byly na okrajích polí hromady starých zemědělských strojů a všude se válel železný šrot, jakmile se začal vykupovat, země se rázem vyčistila. A dnes kus starého železa neleží nikde.
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

3.8.2020 10:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Neřešte situaci v anonymních zemích - řešte situaci v ČR. Nemamáme moře ani oceán. Takže i přes třídění domomovního odpadu je stále prioritou českomoravských politiků skládkování !!! Vyváží a skládkuje se v ČR vše . Možná vize českomoravské budoucnosti může být podobná té italské z italských velkoměst. Zatím v ČR se vyhýbáme vzorům z Německa a Izraele kde komunální a domovní odpad dokáží lépe využívat a likvidovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.8.2020 10:16 Reaguje na Krejcar Stanislav
My nejsme schopni už vyřešit vůbec nic, natož recyklaci odpadu. Asi musíme zase počkat na změnu režimu.
Ale skládkování nemusí být takový problém, protože se vrací fosilní uhlík zase pod zem a může se v budoucnosti využít jako ložisko uhovodíků. Až s tím budeme umět lépe pracovat.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

3.8.2020 11:12 Reaguje na Krejcar Stanislav
no Izrael nevím, ale vzhledem k tomu že co čína přestala vykoupovat odpad (má svého dost) se Evropský odpad vozí na lodích do indonésie... skládkovat.

hlavně ne tady u nás aby se to započítalo v Evropě...

Faktickou recyklaci tady v Evropě neděláme... to je průmysl který je velmi náročný na elektřinu... a její cena (s poplatky za síťové služby a příspěvky na OZE) v Evropě stále zdražuje...
(formálně levná silová elekřina nezlevňuje tak rychle aby to nahradila)

takže recykovat u nás se prakticky nevyplatí protože finální celková cena energií je moc vysoká.
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

3.8.2020 18:17 Reaguje na Vaclav Sobr
fotovoltaika a vítr to přeci zvládne. Tvrdí to přece ČEZ i E-ON ve svých reklamách ! Nebo je pravda někde jinde ??????
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.8.2020 18:24 Reaguje na Krejcar Stanislav
Dnes je už přebytek levné elektřiny z OZE, ale není ještě infrastruktura na její využití. A tady by se možná recyklace vyplatila, stejně jako akumulace do vodíku.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

3.8.2020 21:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Nevím jak to je v jiných zemích, ale v Česku tvrdit, že je přebytek levné elektřiny z OZE, je protimluv.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.8.2020 10:08 Reaguje na Vladimír Hošek
Samozřejmě, píšu o Evropě a ne o babišistáně, který míří do období krále Klacka.
Odpovědět
va

vaber

3.8.2020 09:24
proč bohaté státy valí plasty do zemí které nemají a nemohou mít žádný způsob řešení odpadů? pro peníze. Vždyť vyřešené odpady nemá téměř žádný stát a většina odpadu se dává na hromady,kterým se říká honosně skládky.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

3.8.2020 11:30 Reaguje na vaber
Recyklace odpadu stojí hodně energie...

a finální účty za elektřinu - včetně poplatku za OZE a poplatků distributorům za dráty a stabilizaci jí v Evropě udělali zcela nerentabilní - co se plastů týká - u skla a papíru to ještě jde.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

3.8.2020 11:10
Mno - kupříkladu jeden důvod proč se začalo používat uhlí - místo dřevěného uhlí - byl ten že pokud by se mělo industrializovat s dřevěným uhlím byla by evropa bez lesů do 50 let už v 18. století.

s papírovými pytlíky nahrazujícími mikroteňáky je to pohodné... ano ten papír se snáz někde rozloží... akorát škody vzniklé jeho výrobou a spotřeba papíru snažícím se nahradit plasty (což navíc papír se stejnými higienickými parametry nedá...) nám zničí lesy do pár desetiletí.

krátkodobě to vypadá jako zlepšení ale je to dlouhodobě ještě méně udržitelné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.8.2020 20:47 Reaguje na Vaclav Sobr
Plasty jsou supr vynález a dnes se bez nich už nadá žít. Ale musí se dořešit ten cyklus celý, tj. nejen výrobu a distribuci, ale i sběr a recyklaci.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

4.8.2020 07:01 Reaguje na Vaclav Sobr
Není nad to, když někdo hodnotí současný svět s jeho materiálovými toky optikou člověka 18. století....
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.8.2020 18:46
Až budou mít o recyklaci zájem samotní výrobci,tak bude problém vyřešen.
Zatím se výrobce o recyklaci nemusí postarat a tak vesele vyrábí dál.
Konzument konzumuje a zahazuje pro něho nyní bezcenný odpad.Zálohování
by určitě vyřešilo část problému,ale otázkou bude,aby byl vykoupený obal
opravdu zrecyklován a né pouze darován i s odměnou za likvidaci někomu,
kdo ho někam uloží a opustí.Tak zachází s odpadem mnoho firem na jeho
likvidaci a Černého Petra dostane někdo jiný.Energetická náročnost
recyklace a využitelnost recyklátu je neúměrná vůči ceně nového plastu
a tak do ní nadšeně nikdo nejde.Nízká výrobní cena plastů nenahrává
jejich recyklaci a dokud se toto nezmění,tak plasty planeta zaroste.
Energetické využití je možné,ale náklady na odlučování všech škodlivin možná předčí náklady při spalování uhlí či surové ropy.Řešení vidím
pouze v preferenci skutečně recyklovatelných materiálů,byť s větší
energetickou náročností na výrobu a v preferenci zdrojů energie s čím
nejmenším podílem jakýchkoliv odpadů i po ukončení jejich provozu.
Doprava na velké vzdálenosti si žádá lehké plastové obaly,které místní
produkce nepotřebuje.Místní produkce se srovná i se zálohovanými obaly
a taky je nutná změna myšlení,zda nestačí jeden obal místo sáčku v krabici.
Obal prý zboží prodává,ale dobrý výrobek si koupím klidně i bez obalu,jen
mít tu možnost.Zatím nás tak čeká pouze další navyšování výroby plastů
a úsměvné nápady,co s tím.K smíchu to ale bohužel není.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.8.2020 21:52 Reaguje na Břetislav Machaček
Brutální zdanění jednorázových plastů a stržený peníz využít na recyklaci.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.8.2020 17:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Toto bohužel dopadne pouze na zákazníka,který nebude mít
možnost zakoupit zboží balené jinak,než v těchto drahých obalech.Cenová politika řízená pouze trhem,tak bohužel toto
nevyřeší ani daňovou regulací.Pouze direktiva nařizující
náhradu jednorázových obalů za vratné,či recyklované na
náklady výrobce,to vyřeší alespoň částečně,protože by to
muselo fungovat globálně a bez vyjímek.To je ale utopie
a tak Svět bude stejně zavalen plasty.Vůle pár uvědomělých zemí to bohužel nezastaví,protože se výroba i odbyt zhojí
v rozvojových zemích a zemích,kde není uvědomění lidí na takové úrovni.Rozdíly vidíme i tu,kde konkrétní domácnosti
třídí o třídu lépe,než anonymní sídliště.Ale to už je na
jinou diskusi o společenském uvědomění některých občanů.
Nejlepší recyklací,je plast nahradit sice energeticky
náročnějším papírem,ale zrecyklovatelným třeba pouhým
rozložením v kompostu.Do ceny plastu se bohužel nezapočítávájí ty náklady a energie na recyklaci,ale jak už
píšu výše,tak výrobci to je jedno,když to zákazník zaplatí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist