Agris.cz - agrární portál

Bouře poškodila stromy v arcibiskupských lesích u Kroměříže

31. 7. 2020 | ČTK

Prudký vítr při bouři v noci na středu poničil stromy a další majetek v polesí Kroměříž ve správě Arcibiskupských lesů a statků Olomouc. Silný vítr se podepsal především na oslabených jasanech, které dlouhodobě trápí zhoubné onemocnění chalára, sdělila včera ČTK mluvčí Arcibiskupských lesů a statků Olomouc Dagmar Málková. Lesníci doposud v polesí Kroměříž napočítali škody na více než 3000 metrech krychlových dříví. Jeden metr krychlový dřeva bývá pro zjednodušení počítán jako jeden strom.

"Na tyto nárazové větry, které doprovází letní bouřky, se bohužel připravit nelze. Od určité rychlosti větru padají všechny zasažené stromy, nejen ty oslabené. Proto je důležité respektovat zákaz vjezdu do lesa, který má obzvláště v těchto chvílích důležité opodstatnění. Zákaz vjezdu do lesa není samoúčelný, ale chrání návštěvníky lesa i při takovéto události. Nedodržením zákazu lidé ohrožují nejen sebe, ale dostávají do nepříjemné situace i vlastníky a správce lesa," uvedl jednatel arcibiskupských lesů Petr Skočdopole.

Převážná část škod vznikla na 700hektarovém úseku Zámeček v Bílanech u Kroměříže. "Bouře se zde prohnala kolem osmé hodiny večerní a polámala nejen oslabené jasany, ale i duby či osiky. Celkem jsme doposud v tomto relativně malém úseku napočítali více než 2000 metrů krychlových popadaného dříví. Zbylé škody, ve výši zhruba jednoho tisíce metrů krychlových, se nachází nárazově na Chřibech," uvedl vedoucí polesí Kroměříž Stanislav Hradílek.

Popadané stromy zatarasily většinu lesních komunikací. "Ve středu ráno jsme odklidili hlavní trasy, abychom umožnili průjezd lesní technice a integrovanému záchrannému systému a nyní se soustředíme na odklízení zbytků. Návštěvníkům lesa proto doporučujeme maximální obezřetnost a v případě prudšího větru nedoporučujeme do lesa chodit vůbec," uvedl Hradílek.

Bouře poškodila i Podzámeckou zahradu v Kroměříži, která je nyní pro návštěvníky uzavřená. Kvůli popadaným stromům musela být uzavřena i cyklostezka z Kroměříže do Kvasic.


Zdroj: ČTK, 31. 7. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 20:48