Agris.cz - agrární portál

Současné deště úrodu hroznů neohrozily, vinobraní se očekává 10. září

31. 7. 2020 | Bohemia Sekt

Starý Plzenec, 30. července 2020 - Letošní léto je oproti loňsku chladnější a mimořádně deštivé, což pociťují i vinaři. Nízké teploty mírně zpomalily dozrávání hroznů a vytrvalé deště podporují bujný růst révy a plevele, které vyžaduje častější obdělávání vinic.

Déšť aktuálně vinařům přímé škody nezpůsobuje. Zvyšuje však náklady na obdělávání vinic. „Práce ve vinohradu jsou letos časově i finančně náročnější. Častěji musíme vyrážet do vinic, abychom udrželi bezplevelný stav a mulčování bylinného porostu v meziřadí,“ říká vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT Josef Svoboda.

S dešti roste i riziko výskytu houbových chorob, které by mohly ohrozit úrodu. „Vývoj podrobně sledujeme, prozatím se ale jen sporadicky objevuje padlí na hroznech. Zatím nejde o mimořádný stav, který by měl mít na úrodu vliv,“ popisuje Josef Svoboda.

Letošní úroda se zatím vyvíjí slibně. Vinohradům se vyhnuly jarní mrazíky i škůdci. Množství hroznů na rostlinách je aktuálně mírně nadprůměrné a dostatek vláhy během jejich růstu by měl zaručit i šťavnatost. Začátek vinobraní vinaři očekávají přibližně 10. září.

Michaela Vrbová

PR manager, PEPR Consulting

vrbova@peprconsulting.cz


Zdroj: Bohemia Sekt, 31. 7. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:39