Agris.cz - agrární portál

MASS.NA v Českém Dubu vyrábí sušené maso, zájem o něj roste

29. 7. 2020 | ČTK

Sušené hovězí, vepřové a krůtí maso vyrábí už bezmála dva roky malé soukromé řeznictví MASS.NA v Českém Dubu na Liberecku. Jejich sušené "Prase na citronech" získalo letos ocenění Regionální potravina Libereckého kraje. Ještě před pár lety majitelé firmy vyráběli sušené maso jen pro sebe a své přátele, dnes ho za měsíc dodají na trh kolem 40 až 50 kilogramů. Poptávka roste, ale kapacita je omezená, potřebujeme ji rozšířit, řekla ČTK spolumajitelka Eva Jiřičková.

K vlastnímu řeznictví přivedla mladou dvojici před pár lety touha zkusit udělat sušené maso. "V té době nebylo na trhu sušené maso, které by nám chutnalo a bylo zároveň bez konzervantů nebo nějakých dalších přidaných látek. Zkusili jsme udělat sušené hovězí, okamžitě zmizelo," popsala začátky Jiřičková. Pak zkoušeli jednou, dvakrát do měsíce nějakou várku a další příchutě, vedle hovězího také vepřové a krůtí. "Kamarádi a známí nám říkali, ať to začneme vyrábět, že by si to od nás rádi kupovali," dodala.

S partnerem jsou oba absolventy hotelové školy, jídlo mají rádi, pracovali ale v kancelářích. "Původní myšlenka byla, že budeme mít malou výrobničku a vedle své práce budeme mít jako hobby výrobu sušeného masa," řekla spolumajitelka řeznictví. Dopadlo to jinak. Když začali zjišťovat, co vše je třeba, aby své výrobky mohli prodávat, naskytla se možnost převzít zavedení řeznictví na náměstí v Českém Dubu. Majitel chtěl jít do důchodu a rád by svůj krámek se zázemím někomu předal. "Prostor nás uhranul svou atmosférou, je to snad jeden z nejstarších domů v Českém Dubu," zavzpomínala mladá řeznice.

Rozhodli se to risknout a zkusit novou etapu života. Dnes je řeznictví zaměstnává od rána do večera. Zákazníkům nabízejí i čerstvé maso a několik polotovarů a jednou týdně dělají to sušené. Maso berou od regionálních dodavatelů. Na sušení používají dokonale očištěné libové maso, které se 24 hodin marinuje a pak suší. Přesný postup je jejich tajemstvím. "Nejsme jerky, ani biltong, děláme to 'my way', podle vlastních receptur, které jsme si vypiplali," řekla Jiřičková. Maso je bez přidaných látek, protože ke konzervaci stačí tepelné zpracování a dokonalé usušení.

Vedle sušeného vepřového, které zachutnalo i porotě Regionální potraviny, nabízí dnes firma jemně pikantní hovězí marinované ve směsi česneku, cibule, medu a koření a dvě varianty sušeného krůtího masa. "Máme baby krůtu, která je jen v rajčatové omáčce a minimálně solená. Je to varianta pro děti, když jdou na výlet, nebo pro lidi, kteří nemohou příliš solit nebo mají rádi jemnější chutě. A pak je tam zázvorová krůta, která lehce připomíná orientální jídlo," dodala Jiřičková.

Leona Vacková dr


Zdroj: ČTK, 29. 7. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 18:37