https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelci-v-usteckem-kraji-povazuji-stav-hrabosu-za-kriticky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělci v Ústeckém kraji považují stav hrabošů za kritický

29.7.2020 03:35 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Zemědělci v Ústeckém kraji považují stav hrabošů za kritický. Na jednom hektaru pole je i 12 000 až 15 000 aktivních nor, přičemž za kalamitní výskyt tohoto hlodavce je považováno již 4000 aktivních nor. Ztráty způsobené přemnožením hraboše polního dosahují i 80 procent u pšenice a až 50 procent u řepky, řekl ČTK předseda krajské agrární komory Jaroslav Brožka.
 

"Teď momentálně se ztráty týkají obilovin, to znamená pšenice ozimé, protože to je hlavní plodina pěstovaná tady na severu Čech, a samozřejmě i řepky," uvedl Brožka. Hraboši se podle něj stěhují také do cukrové řepy nebo kukuřice.

Podle zemědělce jsou významně poškozeny i porosty, kde byl pod dohledem Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského manuálně aplikován prostředek na hubení hrabošů Stutox II. Podle Brožky je plošná aplikace prostředku jediným možným účinným řešením, jak hrabošům zabránit v tom, aby ničili další plodiny. Předseda uvedl, že ochránci zvířat často odkazují na úhyny i jiných zvířat než hrabošů, on se ale s ničím takovým nesetkal.

Ochránci rolníky uklidňují tím, že hraboši časem odejdou sami. "Je to pravda," řekl Brožka. "Podstatné je, že se prakticky za 14 dní už zakládá úroda, začnou se sít řepky. Já si to moc nedovedu představit do ploch, které jsou plné hraboše. Následně se budou sít i ozimy a obiloviny," řekl zemědělec. Úroda tak podle něj bude poškozená již na podzim.

Letošní úrodu, stejně tak jako v předešlých letech, poškodilo také sucho. Ztráty jsou ale kvůli hrabošům mnohem vyšší než v posledních extrémně suchých sezonách.

Kvůli přemnoženým hlodavcům se ale na severu Čech začalo dařit ohroženým sýčkům obecným. Odborníci z České společnosti ornitologické a Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky letos napočítali v jádrové oblasti výskytu sýčků v severních Čechách 95 mláďat této malé sovy. Jaký to ale bude mít na populaci sýčků vliv, ukážou až následující roky. V Česku zbývá posledních asi 100 párů. V tiskové zprávě o tom dnes informoval ochránce Martin Šálek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

29.7.2020 13:08
V článku je uvedeno, že za 14 dnů se tam má sít řepka do ploch plných hrabošů.

Co brání tomu, aby ty plochy byly nejdříve pořádně zorány, to by přece na těch budoucích řepkových polích nevítané hlodavce velmi zredukovalo.

Velice by mne mrzelo, kdyby došlo kvůli plošné aplikaci Stutoxu k druhotným otravám sýčků, kteří se hraboši živí a významně pomáhají snižovat jejich stavy přirozenou cestou - bez pumpování jedů do krajiny.
Odpovědět

Jirka Černý

29.7.2020 13:25 Reaguje na Majka Kletečková
Do pořádného zorání se nikomu nechce to stojí peníze a asi je snadnější nasadit njaké svinstvo, což mi připomělo že už jsem dva dny neviděl kočku a fakt mně nebaví schánět co rok jinou protože sežere přiotrávenou myš.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

29.7.2020 14:53 Reaguje na Majka Kletečková
Pokud je tam stav takový, jak popisují, tak orba ani podrytí mnoho nepomůžou. Určitým řešením by bylo sít jařiny, jenže to vám již udělá podstatný zásah do osevního plánu, potažmo do celkové ekonomiky podniku.
Odpovědět

Jirka Černý

29.7.2020 17:04 Reaguje na pavel peregrin
Máte asi pravdu, ale není to celé následek hospodaření v posledních letech? Za barákem to vidím jasně, sklidí se následně prosviští traktor s diskama a jede se nanovo. Je to dva dny viděl jsem orbu u Žatce, podle desítky čápů a nepočítaně racků bych tipoval že to dá hraboší populaci dost zabrat. Ale nejsem aktuálně njak v oboru tak připouštím že je to jen amatérský pohled na problém.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

29.7.2020 19:34 Reaguje na Jirka Černý
U některých zemědělských subjektů tomu tak být může, ale například my používáme na celou plochu podmítku a následné kypření, pro jařiny orbu. A přesto i u nás pozoruji vzestup hraboší populace. Nelze popřít určité snížení vlivem dravců, racků a třeba i volavek, ale při hraboší kalamitě je to i tak zoufale málo. Nehledě na to, že dravci neloví zdaleka jen hraboše, zajíčci také přijdou k chuti.
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

31.7.2020 22:33 Reaguje na pavel peregrin
Nu co jsme si vychovaly to máme. Doba kdy se praktikovala poskliznová podmítka a podzimní orba se zimním klidovým obdobím vymrznutí hrud je nenávratně pryč. A to nejen u farmářských společností ale i drobnosedláků s výměrou do sto ha. Ekonomická praxe bezorebního pěstování je celosvětovým trendem už řadu desetiletí. A tato praxe se vyučuje a vyučovala na zemědělských školách. Všímdejte si také bezsouvratové brázdy na většině polních lánů. Je srandovní i to, že stejnou škodu jako hraboši na polích dělají i syslové a myši, ale ty bude vysazovat v ČR německá zoo jako pomoc ekologii.
Odpovědět
JS

Jiří S

30.7.2020 08:54 Reaguje na Jirka Černý
Problém s orbou je asi takový, že ani 500 hlavé hejno racků nedokáže po pluhu vysbírat všechny hraboše. Tzn. že napomůžou asi tak k 50 - 70 % redukci, což si řekne každý, tak to je super. Ale tato redukce pomůže hraboší populace eliminovat její nemoci a v tom případě se na podzim v řepce, či jiné plodiny vesele namnoží znovu. To řeší samozřejmě Stutox II, který má mnohem vyšší účinnost než orba. Není také pravdou, že orba je dražší než Stutox II. Naopak, Stutox II je dražší než orba. Tzn., ne zemědělci opravdu na tom neušetří a z takového lze aspoň usoudit, že taková aplikace je skutečně nutná. Další věcí je to, že pokud se bude aplikovat Stutox II, bude to již do vzešlé řepky a otrava sýčků je v tom případě méně reálná, neboť hraboš bude spíše zakryt jejími listy.
Odpovědět
ag

agrice

31.7.2020 09:04 Reaguje na Majka Kletečková
Co třeba sucho? Nikdo nechce definitivně prosušit půdu do hloubky cca 30 cm.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

29.7.2020 16:53
To je snad na emigraci, snad do Německa, mamá Merkel by je jistě neodmítla.
(Afričané se stávají migranty z podobných důvodů - nízká úroda, málo vody. Na africkém kontinentu se totiž válčí snad jen v Libyi, jinak jde o místní teroristické akce. Také v Afganistánu, Iráku, či Syrii se už providelná válka nekoná.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist