Agris.cz - agrární portál

Kůrovcem je silně zasaženo či ohroženo je 47 procent katastrů

28. 7. 2020 | ceskenoviny.cz

Kůrovcem je mimořádně silně zasaženo či bezprostředně ohroženo 47 procent katastrálních území v Česku. Ministerstvo zemědělství rozšířilo o zhruba desetinu tzv. červenou zónu, pro kterou platí mimořádná opatření k řešení kalamitní situace v lesích. Majitelé lesů v ní mohou upustit od některých nařízení, aby měli kapacity na zpracování a asanaci napadeného dříví. Ministerstvo o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Poslední aktualizaci kůrovcové kalamity provedlo v prosinci.

Na základě družicových snímků ministerstvo zemědělství červenou zónu rozšířilo z 5127 katastrů na 6109 z celkem 13.078 katastrálních území v ČR. "Kůrovcová kalamita se rozšiřuje především západním směrem. K rozšíření zóny došlo prakticky ve všech krajích. Červená zóna oproti předchozímu stavu zásadně narostla ve Středočeském kraji, s ohledem na přetrvávající sucho také v Ústeckém a Libereckém kraji. Dosud nejmenší rozsah registrujeme v Karlovarském kraji," uvedl na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

V červené zóně majitelé lesů mohou na holinách větších než dva hektary nechat nezalesněné pruhy uvnitř porostů v šířce až pět metrů v rozestupech minimálně 20 metrů od sebe, popřípadě nechat nezalesněné pruhy v šířce až pět metrů na rozhraní lesa a nelesní půdy pro vytvoření okraje porostu. Mohou tak uspořit sazenice a zároveň vytvořit střelecké průseky k udržování stavů spárkaté zvěře a k zamezení škodám zvěří na obnovovaných porostech.

Stát pravidla obrany proti kůrovcové kalamitě ve zničených oblastech poprvé zmírnil na jaře. Tehdy kromě zavedení tzv. rajonizace umožnil, aby se těžba souší, tedy stromů, ze kterých už kůrovec odlétl, odložila do konce roku 2022.

"Sucho a kůrovec mají dopad na krajinu, les i vlastníky, přesto se dají považovat také za příležitost pro urychlení změny druhové skladby ve prospěch lesů smíšených s vyšším zastoupením listnáčů, přírodě bližších a odolnějších proti výkyvům počasí a změnám klimatu," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Lesníci loni vysázeli 111,6 milionu listnatých stromů, smrků 36,1 milionu sazenic. O rok dříve bylo vysázeno 74 milionů listnáčů a 33 milionů smrků.

ČR se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let. Vláda v červnu schválila vyšší příspěvky pro vlastníky lesů včetně Lesů ČR. Dvě miliardy korun jsou určeny na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů, 200 milionů korun na zřizování oplocenek v nestátních lesích, 145 milionů korun na nový příspěvek na následnou péči o lesní výsadbu. Další peníze dostanou myslivci. Ministerstvo by díky zvýšení schodku letošního státního rozpočtu mělo získat také dalších sedm miliard na boj s kůrovcem. Peníze jsou určeny především vlastníkům lesů na kompenzaci poklesu cen dříví.

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 28. 7. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 20:14