Agris.cz - agrární portál

Vláda nepřijala stanovisko k možným náhradám rybářům

28. 7. 2020 | ČTK

Vláda na dnešním zasedání nepřijala žádné stanovisko k poslanecké novele zákona, díky níž by rybáři dostali náhrady za škody, které jim na rybách způsobili kormoráni, i v dalších třech letech. Podle současného předpisu mohou rybáři uplatnit nárok na odškodnění za letošní a uplynulé dva roky. Podle podkladů byla proti ministerstva financí a životního prostředí.

Předlohu naopak podpořilo ministerstvo zemědělství. Podle něj kormorán velký patří mezi nejvýznamnější rybí predátory a škody na rybách, které působí, jsou každoročně vyčísleny Rybářským sdružením ČR na zhruba 130 milionů korun.

Novela o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy se výslovně vztahuje na škody způsobené kormoránem velkým. Za roky 2018 a 2019 měli rybáři nárok na stoprocentní kompenzaci prokázané škody, za letošní rok mají nárok na osmdesátiprocentní náhradu.

V příštích třech letech by se náhrada měla vrátit na stoprocentní výši, což se nelíbí ministerstvu financí. Uvedlo, že loni vyplatilo náhradu 37,2 milionu korun, za první polovinu letošního roku pak už 34,2 milionu korun. Ministerstvo životního prostředí namítalo, že kormorán velký od roku 2012 není kvůli přemnožení na seznamu zvláště chráněných živočichů. Náhrady by tak neměl řešit zákon, ale "měly by být případně využity finanční nástroje patřící do působnosti ministerstva zemědělství v rámci podpory rybářského hospodaření".

opm mhm snm


Zdroj: ČTK, 28. 7. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 15:13