Agris.cz - agrární portál

Trojku českého pekárenského trhu koupila společnost Investment PG

23. 7. 2020 | pekarske-technologie.cz

Třetím největším hráčem na českém pekárenském trhu bude společnost Investment PG 2020. Od holdingu Agrofert odkoupila šest pekáren spojených ve firmě PEK Group, které musel vyčlenit ze svého majetku, aby mohlo dojít k fúzi pekárenských společností Penam a United Bakeries.

K spojení tuzemské jedničky a dvojky na trhu došlo na začátku letošního roku. Další podmínkou v rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže bylo, že Agrofert musí PEK Group do konce června prodat. V průběhu května se tak stalo, obchod už posvětil i antimonopolní úřad, cenu transakce ani jedna ze stran nezveřejnila.

V čele Investment PG 2020 stojí Tomáš Vaněk, bývalý provozní ředitel United Bakeries. Když se firma na začátku roku spojila s Penamem, stal se ředitelem vyčleněné PEK Group. Následně prostřednictvím nově založené společnosti Investment PG 2020 PEK Group odkoupil, podle Agrofertu podal nejvyšší nabídku ze všech zájemců.

„Pro svůj projekt navíc získal podporu a úvěr od významné české banky. Ve svém podnikatelském plánu má za cíl skupinu PEK Group zachovat v celku, udržet provoz všech šesti pekáren a také všechna pracovní místa. U některých dalších zájemců tato jistota nebyla. Podstatná je samozřejmě také skutečnost, že prodej schválil antimonopolní úřad, kterému jsou všechny okolnosti známy," uvedl mluvčí koncernu Agrofert Karel Hanzelka.

Šest pekáren v Čechách i na Moravě

Nová společnost tak bude provozovat pekárny v Brandýse nad Labem, Rumburku, Strakonicích, Uherském Brodu, Znojmě a Šumperku. Celkem by měla zásobovat 3500 stálých odběratelů. Její předchůdce PEK Group měl tržby okolo 700 milionů korun.

„Jsem potěšen výsledkem a přesvědčený, že v hodnocení o nabytí rozhodla námi zvolená forma tzv. management buyout, která je největší zárukou kontinuity a dalšího rozvoje stávajícího podnikání. Chceme být dobrým zaměstnavatelem a významným hráčem českého pekárenského trhu, který ctí fair play v obchodních i konkurenčních vztazích, naším cílem je přispívat k rozvoji prestiže české pekařiny a ukotvit naše jméno mezi nejrespektovanějšími firmami v oboru,“ uvedl Tomáš Vaněk s tím, že všechna pracovní místa a provozy zůstanou zachovány v plném rozsahu.

„Aranžovaný kšeft?“

Podle některých médií, ale i bývalého majitele United Bakeries vzbuzuje prodej PEK Group firmě Tomáše Vaňka pochybnosti a může se jednat pouze o fiktivní transakci. „Já si myslím, že je to totálně aranžovaný kšeft,“ uvedl pro Televizi Seznam. Podle dostupných dokumentů ve Sbírce listin vznikla Investment PG 2020 až letos v dubnu se základním kapitálem 10 tisíc korun skrze Vaňkovu firmu T.V. finance.

Agrofert ale tyto spekulace odmítá. „Vylučujeme, že by šlo o fiktivní převod. Současně vylučujeme jakýkoliv zájem na zpětném nabytí podílu ve společnosti PEK Group nebo jeho ovládajících osobách,“ reagoval mluvčí Agrofertu Hanzelka.

Autor: redakce


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 23. 7. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:06