Agris.cz - agrární portál

Krize přinesla do pekařiny chytrou výrobu

22. 7. 2020 | pekarske-technologie.cz

Pekařina, to je dřina. Takto jednoduše popisuje lidové rčení obor, který je už kvůli své tradici velmi konzervativní, podobně jako další odvětví českého potravinářského průmyslu. Také na pekárenství doléhá a ještě bude doléhat ekonomická krize, pro kterou už se vžilo označení koronavirová.

Pekaře ale jen tak něco nepoloží, a tak se v pekárnách stále častěji můžeme setkávat s prvky chytré výroby. Ta může tradiční obor velmi výrazně proměnit. Ať už tím, že se o značnou část pověstné pekařské dřiny postarají automatické výrobní procesy, tak ustálenou kvalitou produktů, kterou je díky moderním technologiím schopná zajistit.

Během nouzového stavu si hodně Čechů pekařské řemeslo vyzkoušelo na vlastní kůži. Někdy byli úspěšní více, někdy méně. Někteří také zjistili, že ačkoli dodrželi stejný postup, jejich chléb vyšel pokaždé trochu jinak.

V průmyslových pekárnách jsou takové odchylky nežádoucí, ve velkoobjemové produkci totiž můžou nadělat spoustu problémů. Například nestandartní tvar rohlíků nemusí správně posoudit počítačka pečiva, což způsobí výrobci zbytečné škody.

Klíčovou surovinou celého pekárenského průmyslu je mouka. Její skladování a používání je právě jednou z oblastí, kde se může chytrá výroba uplatnit. Hlídá třeba teplotu mouky a dokáže ji podle potřeby zchlazovat a tím držet stále stejnou teplotu suroviny ve směsi. Výsledkem je pak konstantní kvalita pekařského produktu. 

Její stálost je přitom zásadní v době, kdy začíná docházet ke zdražování většiny základních potravin. Více a více zákazníků musí pečlivěji zvažovat, co vloží do nákupního košíku a mění se jejich zažité priority. Kvantitu začíná logicky nahrazovat právě ustálená kvalita.

Automatizace výrobního procesu je pak jedním z mechanismů, jak jí docílit z dlouhodobého hlediska. Chytrá řešení na míru nabízí na českém trhu společnost Futurpol. Ta funguje už od roku 1996 a nejen pekárenským provozům poskytuje inovativní zařízení pro skladování a dávkování surovin nebo hnětení těst.

Vše přitom začíná právě u správného skladování. V nabídce Futurpolu jsou jak venkovní, tak vnitřní sila. Automatizované systémy umí surovinu ze sila přepravit pomocí potrubní dopravy až k další fázi procesu, dávkování. Těsto se následně musí kvalitně prohníst. K tomu poslouží další oblast, na níž se Futurpol zaměřuje, tedy stroje na přípravu těst. Nabízí jak samostatné hnětače pro menší provozy i pro průmyslové využití, tak jejich sestavy. Ty opět celý proces automatizují až k dávkování a rozporcování v dělicím stroji.

Víco o chytré pekařině a surovinářských inovacích na www.futurpol.cz

Autor: redakce


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 22. 7. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:42