Včely trápí hlad. Chybí jim rostliny, které mají dostatek nektaru

Včely nemají potravu (zdroj: ČT24)

Nejenom sucho a nemoci, ale i nevhodná výsadba trápí včely v Česku. Zemědělci stále častěji pěstují rostliny, které dávají méně nektaru. To může podle vědců z Mendelovy univerzity v Brně v budoucnu oslabit celá včelstva. Už loni jich asi jedna pětina uhynula, nebyla dost odolná vůči virům.

Včelaři z okolí Újezdu u Boskovic ve velkém vysazují už dva roky svazenku. Je to rostlina líbivá na pohled i chutná pro včely. Obec na výsadbu přispívá. „Je to velice důležité proto, že včely v tomto období odchovávají zimní dlouhověkou generaci a potřebují především pylovou pastvu,“ vysvětlil předseda krajského koordinačního výboru Českého svazu včelařů Josef Hanuška.

Na lukách je sucho, v lesích kůrovec

Bez této medonosné rostliny by včelky byly zřejmě o hladu. Na polích totiž převažují obiloviny nebo řepka, které dávají méně nektaru. Ubývá biodiverzity, na lukách vládne sucho a v lesích kůrovec.

„Letos je z lesa nulová snůška, loni jsem měl už dvakrát vytočené medníky. Když to vezmu celkově, tak jsem na šedesáti procentech,“ spočítal včelař. Včely ohrožují i roztoči. Jedno z včelstev Josefa Hanušky je napadené už teď, loni mu kvůli nim některé včely uhynuly.

Medonosné rostiny budou muset sázet sami včelaři

S úhynem včelstev se musela vyrovnat také agronomická fakulta Mendelovy univerzity. Z celkového počtu dvaačtyřiceti úlů přišli o dvě třetiny. „Obáváme se dalších let, udělali jsme všechna opatření včas, dostatečně, přesto jsme těm akutním úhynům nebyli schopni zabránit,“ řekl vedoucí oddělení včelařství Mendelovy univerzity v Brně Antonín Přidal.

Včelky jsou kvůli nedostatku potravy náchylnější k nemocem. „Letošní předjaří bylo tak chladné, že to rostliny poškodilo v květech, pak bylo zase sucho,“ dodal. Pastvy je málo a je nekvalitní. Včelařům vědci doporučují nespoléhat na zdroje z okolí a sázet medonosné rostliny svépomocí.