Není fast food jako fast food. V Praze si lze zajít na hranolky podle receptu michelinského kuchaře

I v Beers & Cheers se podávají třikrát smažené

I v Beers & Cheers se podávají třikrát smažené Zdroj: Michael Tomeš

Bistro Garage v Karlíně
Hranolky s křupavým sýrem polité hnědou omáčkou - Poutine
Takto tam servírují hranolky.
Faency Fries se z Ostravy rozšířil do dalších českých měst
Fastfood si připravuje vlastní dip
13
Fotogalerie

K vynálezu oblíbené fastfoodové pochutiny se hlásí Francie i Belgie. Dlouholetý spor, který nedokážou rozsoudit ani historikové, nicméně nemění nic na tom, že hranolky se těší globální popularitě. Svědčí o tom i fakt, že 13. července slaví svůj mezinárodní den. A že nejde jen o podřadný pokrm ze stánku, svědčí i řada tuzemských gastronomických provozů, které si na nich vybudovaly prosperující byznys.

Mezi nejznámější patří koncept s názvem Faency Fries původně z Ostravy, odkud se rozšířil do dalších českých měst. Dvakrát smažené hranolky podle belgického receptu lze ochutnat i v Praze - a to na Manifesto Marketu na Florenci a Smíchově.

Hranolky Faency Fries se vyrábí vždy z českých nebo moravských brambor a smaží na řepkovém oleji lisovaném v tuzemsku. Místo tradičního kečupu nebo majonézy se podávají dipy podle vlastní receptury. 

Tak trochu jinak servírují hranolky v karlínském bistru Garage, na fritované hranolky polité hnědou omáčkou, posypané sýrem a trhaným masem - tedy Poutine, se tam stojí fronty.

V novém Beers & Cheers v Myslíkově ulici, kde se rovněž servíruje převážně fast foodová klasika, připravují hranolky speciální metodou podle receptu michelinského kuchaře Hestona Blumenthala.

Válka o hranolky

Spor o to, která země světu ukázala smažené hranolky, se táhne již celá staletí. Hlavními aktéry této gastroválky jsou Francie a Belgie. Belgické úřady se na sklonku minulého roku rozhodly prosadit, aby byly tradiční belgické smažené hranolky zapsány na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

K této příležitost dokonce vzniklo hnutí s názvem Všichni společně za naše belgické hranolky!, které vyzývá obyvatele Belgie k podpisu petice, žádající zapsání oblíbené pochoutky na prestižní seznam. 

Francouzi zase tvrdí, že první smažené pomfrity se prodávaly v pařížských pouličních stáncích krátce po velké revoluci koncem 18. století. Podle belgických pověstí hranolky vznikly ve městě Namur už v 17. století. Tamní rybáři si prý často smažili úlovky z řeky Meuse, když ale jedné zimy řeka zamrzla, nahradili ryby bramborami ve tvaru útlých rybiček.