Agris.cz - agrární portál

Dobrotou Karlovarského kraje se letos stalo 15 výrobků

8. 7. 2020 | ČTK

Karlovarský kraj vybral 15 nejlepších regionálních potravinářských výrobků pro letošní rok. Ocenění získali výrobci za produkty v pěti kategoriích, a to masné výrobky, mléčné výrobky, pekařské a cukrářské výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje a ovoce, zelenina, medy a čaje. O regionální značku Dobrota Karlovarského kraje letos usilovalo 14 výrobců se 43 zemědělskými a potravinářskými výrobky, informovala Jitka Čmoková z tiskového odboru krajského úřadu.

"Letošní ročník byl zásadně poznamenán pandemií koronaviru. Obávali jsme se, jestli se vůbec výrobci přihlásí. Proto jsme byli mile překvapeni počtem přihlášených výrobců i jejich produktů. Je ale vidět, že ocenění Dobrota Karlovarského kraje má vysokou prestiž. Pomáhá propagovat nejen samotné výrobky, ale také celý region," uvedl krajský radní Karel Jakobec (ODS).

V kategorii masných výrobků se jako v minulých letech umístily výrobky Josefa Pelanta z Andělské hory, první místo ale letos získala Šunka Zvonilka Romana Krčmy z Karlových Varů. Z mléčných výrobků si nejlépe vedl Děpoltovický řecký jogurt s příchutí meruňky a Bio kysanka Jiřího Kubernáta. Třetí příčku obsadil Měšec ze statku Bor Zeos.

Z pekařských a cukrářských výrobků získal první místo Staročeský věneček z Integrované střední školy v Chebu. Karlovarská pekárna získala druhé místo za chléb Kolonáda a cukrárna Ondra třetí místo za Višňovou peřinu. V kategorii nápojů dominovala tradičně regionální piva. První a třetí příčku obsadil pivovar Rudohor a na druhém místě se umístil pivovar Permon.

V poslední kategorii zvítězil ovocný čaj Jitky Šimůnkové z Krásna s názvem Krásenské čajování švestkové. Na druhém místě skončil Medový krém s mrazem sušenými malinami Miroslava Dima, třetí místo obsadil Dušan Michálek s bio medem květovým s pylem.

Cílem soutěže je podpora a propagace regionálních potravinářských a zemědělských výrobků, udržení tradic, podpora zaměstnanosti a ekonomického růstu regionálních potravinářských subjektů. Soutěž se také snaží podpořit snahu menších výrobců o originalitu, kvalitu a regionální původ produkce.

V porotě zasedli zástupci Karlovarského kraje, Krajské veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Střední školy živnostenské Sokolov a Regionální agrární komory kraje Karlovy Vary. Slavnostní předávání ocenění v podobě certifikátu, který opravňuje vítěze používat značku Dobrota Karlovarského kraje, se uskuteční 11. října v rámci Lázeňského festivalu jablek na kolonádě v Mariánských Lázních, uvedla Čmoková.


Zdroj: ČTK, 8. 7. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 14:56