Agris.cz - agrární portál

Káva, čokoláda i burisony. Tradiční výrobky mohou získat značku Česká potravina

7. 7. 2020 | Denik.cz

Označení Česká potravina doposud nemohou nést takové tradiční výrobky jako káva Jihlavanka, čokoláda Kofila nebo rýžové burisony. A to i přesto, že se vyrábějí u nás.

Seznam výrobků nesoucích označení Česká potravina nebo grafiku upozorňující, že byly zhotoveny v této zemi, se může brzy rozšířit. V současnosti ho totiž nemohou nést některé druhy zboží vyráběné v České republice, a to i přesto, že mají tradici dlouhou celá desetiletí. A důvod? Při jejich výrobě jsou totiž využívány hlavně plodiny, jež jsou pěstovány mimo naše území.

Změnit to má novela zákona o potravinách, kterou v současné době projednává Poslanecká sněmovna a nejnověji i návrh vyhlášky, kterou vypracovalo ministerstvo zemědělství.

Dlouhá tradice

Nově chce toto geografické označení umožnit používat producentům čokolády a čokoládových bonbonů, pražení i instatní kávy a výrobkům z rýže. Například oblíbeným burisonům.

„Výroba těchto potravin má v České republice historicky tradici dlouhou mnoho desetiletí i přesto, že suroviny pro jejich výrobu se v České republice z klimatických důvodů nepěstují,“ odůvodňuje to ministerstvo v návrhu vyhlášky. Dopad to bude mít na řadu producentů. Jen výrobě čokolády a čokoládových výrobků se v Česku věnuje několik desítek společností s roční produkcí zhruba třináct tisíc tun.

Způsob výroby

Většina úřadů a svazů se k návrhu staví vstřícně. Alespoň podle připomínkového řízení. Přesto se najdou námitky, směřující v tomto případě proti výrobkům z rýže. U těch totiž na rozdíl od těch ostatních vyhláška neupravuje, jakým způsobem byly zpracovány na území Česka. „Z toho lze dovodit, že jakýkoliv extrudovaný nebo pufovaný výrobek lze označit informací Česká potravina,“ upozornilo v připomínkovém řízení ministerstvo zdravotnictví.

Autor: Pavel Cechl

Zdroj: Denik.cz, 7. 7. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:23