Agris.cz - agrární portál

Z Česka ráj pijáků: Ceny alkoholu jsou páté nejnižší z EU. Kde se pít nevyplatí?

2. 7. 2020 | Denik.cz

Nejvíce zaplatí v Evropě za alkohol Norové, naopak nejméně Bulhaři. Česko se nachází ve spodní části žebříčku.

Je to situace, kterou zažil na dovolené za hranicemi téměř každý. Člověk má chuť na pivo, ale protože je vedro, tak obsah sklenice zmizí během chvíle. Následný pohled do peněženky však hovoří jasně: stojí to dvakrát více než doma, další nápoj už nebude.

Tuto zkušenost nyní potvrdil i evropský statistický Eurostat, když porovnával cenové hladiny jednotlivých druhů zboží napříč starým kontinentem. A výsledky? U alkoholu a tabákových výrobků Česku patří pátá nejnižší příčka. Jeho obyvatelé tak za ně zaplatí o polovinu méně než například Britové a o čtvrtinu méně než Němci.

Podobně nízko se cenová hladina v Česku drží i při útratách v hospodách, restauracích a hotelích. Zde je Česko se 64 procenty evropského průměru dokonce čtvrtou nejlevnější srovnávanou zemí. Nejdráže bylo na Islandu, kde za tyto služby lidé zaplatí třikrát více než u nás.

Srovnání vychází z dat provedených ještě před koronavirovou krizí. Ta s cenami silně zahýbala. Jak hotely, tak restaurace s nimi zvláště v turisticky cenných lokalitách musely jít dolů – pokud vůbec otevřely. Lidé totiž třeba do stravovacích zařízení příliš nechodí. „Návštěvnost se pohybuje mezi třiceti a padesáti procenty stavu před krizí,“ prohlásil koncem června Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací.

Na polovinu

Na klesající útraty v hospodách upozornil nedávnoi projekt Evropa v datech. Podle něj před koronavirovou krizí utráceli lidé v hospodách v průměru 15 850 korun na hlavu ročně. Podle dat o karetních transakcích České spořitelny, jež si projekt vyžádala, poté nastal pokles.

„Během karantény došlo k prudkému propadu, a to na polovinu loňských čísel,“ uvedl hlavní ekonom banky David Navrátil.

Poklesu ovšem brání ceny v obchodech, které například u alkoholu táhnou celkovou cenovou hladinu nahoru. „Ceny lihovin v květnu meziročně vzrostly o 8,9 procenta a piva o 3,5 procenta,“ uvedl ve svém pravidelném hlášení o inflaci Český statistický úřad.

Nakolik se tedy české země v průběhu letošního roku v evropském žebříčku posunou, ukáží až další měsíce. Koronavirus totiž řádil i v dalších evropských zemích. A ve většině z nich byla obdobná opatření jako v Česku. Tedy uzavřené nebo alespoň na provozu omezené restaurace a minimální turistický ruch.

Z těchto údajů Eurostatu se člověk nedozví, kolik procent svého výdělku by dal za pivo Němec a kolik Čech. Vznikly prostým sběrem dat o cenách jednotlivých druhů zboží a jejich převedením přes směnný kurz na společnou jednotku. Přesto i ony říkají mnohé o tom, jak si na tom stojí lidé v oblasti příjmů. Ceny se musí řídit úrovní výdělků. Jinak by zboží nikdo nekoupil.

Autor: Pavel Cechl

Zdroj: Denik.cz, 2. 7. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 03:51