Agris.cz - agrární portál

České Nestlé loni zvýšilo tržby o 8,5 procenta na 11,4 mld. korun

29. 6. 2020 | ceskenoviny.cz

Zisk české pobočky předního světového výrobce cukrovinek Nestlé loni meziročně stoupl o 4,5 procenta na 604 milionů korun. Tržby vzrostly o 8,5 procenta na 11,4 miliardy korun. ČTK o hospodářských výsledcích dnes informovali zástupci společnosti. Továrny v olomouckém závodu Zora, závodu Sfinx v Holešově a v provozu Tivall v Krpce loni vyrobily 69.115 tun cukrovinek a chlazených potravin za zhruba 6,3 miliardy korun, větší polovina šla na export.

Společnost loni například vyrobila 41.688 tun (meziročně o 625 tun více) čokoládových cukrovinek, z toho 947 tun Kofil (té bylo meziročně více o 39 tun), naopak o 121 tun na 3568 tun ubylo tyčinek Margot, o 79 tun na 6612 tun přibylo Studentských pečetí. V Holešově se pak vyrobilo 16.883 tun bonbonů, meziročně jich tak společnost zvýšila výrobu o více než 1000 tun. Firma uvádí, že 92 procent exportu z českých závodů směřuje na evropské trhy, zejména do Polska, Velké Británie, Maďarska a Francie. Mimo EU pak jde o Rusko, USA nebo Ukrajinu.

Firma loni uvedla například tyčinky Yes, kávu Starbucks nebo vegetariánské pokrmy Garden Gourmet. "I přes aktuální situaci očekáváme, že i v letošním roce nabídneme nové vylepšené výrobky naším spotřebitelům. Kromě toho se zaměříme na snižování spotřeby plastů, zvýšení míry recyklace našich obalů a plnění našich závazků, kterými bojujeme proti změně klimatu. Inovujeme a optimalizujeme výrobu tak, abychom ve všech našich třech závodech v ČR vyráběli ekologičtěji a udržitelným způsobem," uvedl generální ředitel Nestlé Česko Torben Emborg.

Kromě pochoutek vyrábí společnost také dehydratované potraviny Maggi, kávu a nápoje Nescafé, Caro nebo Granko, kojeneckou výživu Nestlé a Beba i krmivo pro domácí mazlíčky Purina, Friskies nebo Felix.

V posledních pěti letech firma investovala do svých továren více než miliardu korun. Hlavní investicí (700 milionů Kč) bylo rozšíření závodu Tivall, čímž se zvýšila výrobní kapacita a vytvořil prostor pro nové výrobní linky. V posledních letech společnost investuje především do automatizace a instalace kolaborativních robotů. "Hlavním cílem je postupně zlikvidovat nejrutinnější manuální činnosti a posunout kvalifikační úroveň zaměstnanců výše," uvádí společnost.

Konkurenční firmě Ferrero Česká za rok končící loňským srpnem meziročně vzrostly tržby o 8,9 procenta na 2,54 miliardy korun, z toho zboží za 1,67 miliardy korun prodala v ČR, zbytek byl vývoz na Slovensko. Zisk firmě stoupl o 11,7 procenta na 51,9 milionu korun.


Zdroj: ceskenoviny.cz, 29. 6. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:30