Agris.cz - agrární portál

Městské lesy Chrudim obnovily 33 tůní na zachycení vody v krajině

26. 6. 2020 | ČTK

Městské lesy Chrudim obnovily přes tři desítky jezírek a tůní na zadržování vody v krajině. Leží na melioračních příkopech vytvořených v minulosti. Na rozdíl od dřívějších dob v současnosti podmáčení porostů nehrozí, řekl novinářům ředitel městské firmy Zdeněk Odvárka.

"Problém s vodou je obrovský. Není úplně pravda, že lesy umírají na kůrovce. Zásadní problém je sucho a teplo. Snažíme se tam, kde voda spadne, ji trochu zadržet," uvedl Odvárka.

Ve třech etapách vzniklo v rekreačních lesích na Podhůře a také v lesích v okolí Pohledu a Palučin celkem 33 tůní. Kromě vodohospodářského významu slouží i jako napajedla pro zvěř. Některá si zřejmě vodu udrží celý rok, jiná budou sezonně vysychat.

Obnova jezírek nebyla nákladná, stačilo ve vybraných lokalitách bagrem prohloubit a rozšířit odvodňovací kanály a vytvořit hrázky s přepadem. Městské lesy vyšla jedna tůňka na necelé 3000 korun. "Z našeho pohledu je to směšná cena za to, jaký přínos to má pro přírodu," dodal Odvárka.

Městské lesy v posledních letech trpí usycháním porostů. Radnice proto pro firmu vytvořila speciální rezervní fond pro stabilizaci jejího hospodaření, neboť očekává ztráty. Musí likvidovat následky rozšíření kůrovce a dlouhodobého sucha a obnovovat lesní porosty.


Zdroj: ČTK, 26. 6. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.03.2024 08:13